Latest News

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ανοικτή επιστολή στο Δήμαρχο Πειραιά για την ανάπλαση της Πειραϊκής-'' Μη χρεωθείτε τη διάρρηξη των σχέσεων του τοπίου με τους κατοίκους''

 
Ανοικτή επιστολή στο Δήμαρχο Πειραιά για την ανάπλαση της Πειραϊκής  απευθύνουν ενεργοί πολίτες της περιοχής, καλώντας τον να λάβει υπόψην... ''τις ανάγκες και τις σχέσεις τοπίου και κατοίκων, που διαμορφώνονται στις διάφορες γενιές και να μη χρεωθείτε τη διάρρηξη των σχέσεων του τοπίου με τους κατοίκους''. 

Ειδικότερα,  όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι κάτοικοι της Πειραϊκής που συναντήθηκαν τη Δευτέρα, 19/12/2022 και ενημερώθηκαν από την κοινοτική σύμβουλο Δήμητρα Βήνη για την έγκριση από το Δ.Σ. της ανάπλασης της Πειραϊκής, (ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ της ΑΚΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ) δηλώνουν τα εξής:                                                                                                                                   

''Αν και εκφεύγει των δυνατοτήτων μιας συνέλευσης κατοίκων να προτείνει επακριβώς το πώς θα αναπλαστεί η περιοχή της, πράγμα που έγκειται στα χέρια των ειδικών, ωστόσο, αφενός  οι κάτοικοι δικαιούνται να ρωτιούνται προηγουμένως, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, για το πώς θα ήθελαν την περιοχή τους και για το πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες τους και όχι να αποφασίζονται πράγματα για εκείνους χωρίς εκείνους, αφετέρου η  ανάπλαση ενός τοπίου προτεραιότητας, όπως είναι χαρακτηρισμένη η Πειραϊκή, με βάση το άρθρο 22 του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής, απαιτεί, ως πολιτιστικό αγαθό, ειδικές μελέτες για την προστασία του.

Ωστόσο, η προαναφερθείσα προμελέτη, αφενός έγινε ερήμην των κατοίκων και επιπλέον δεν έχει προέλθει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά εκπονήθηκε πρόχειρα, με σοβαρές ελλείψεις και  ανακρίβειες, ενώ δεν συνοδεύεται από φυτοτεχνική έκθεση, αρχαιολογική γνωμάτευση και εκπόνηση ειδικής μελέτης για το τοπίο προτεραιότητας της Πειραϊκής.            

Για τους  λόγους  αυτούς,  και αφού λάβαμε υπόψη μας  όσα εμπεριέχονται στην προμελέτη αυτή, δικαιούμαστε ως άμεσα ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουμε σε γενικές γραμμές τις  ανάγκες μας, ώστε να ληφθούν υπόψη πριν την εφαρμογή της ανάπλασης αυτής, αλλά να δηλώσουμε κατηγορηματικά και τι δε θέλουμε να γίνει από όσα προτείνονται. 

Ως κάτοικοι και πολίτες που επιδιώκουμε τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας σε όλα τα επίπεδα στον τόπο που διαβιούμε,  δηλώνουμε ότι θέλουμε  στην οποιαδήποτε ανάπλαση να λαμβάνονται πρωτίστως  υπόψη οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και δευτερευόντως των επισκεπτών, ντόπιων ή ξένων. Με βάση το δεδομένο ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια μοναδική περιοχή, για τη φυσική και πολιτισμική της αξία,  θέλουμε να απολαμβάνουμε αυτό το τοπίο, περπατώντας στην παραλία, απολαμβάνοντας τον ορίζοντα, τη θάλασσα, τον αέρα,  τα πολιτισμικά μας αγαθά, χωρίς να εμποδιζόμαστε από τα πάσης φύσεως τροχοφόρα και χωρίς να αναπνέουμε είτε τα καυσαέρια των πλοίων είτε των πούλμαν είτε των πάσης φύσεως τροχοφόρων που ρυπαίνουν. Και θέλουμε πράσινο, πολύ πράσινο. Εν ολίγοις θέλουμε ανάσα σε όλα τα επίπεδα και όχι ‘’αναπλάσεις’’ που είναι φτιαγμένες για να εξυπηρετούνται πρωτίστως οι  επισκέπτες  του σ/κ ή οι αφίξεις της κρουαζιέρας. Γιατί εμείς ζούμε εδώ κάθε μέρα. 

Το προτεινόμενο σχέδιο, όπου σε ένα πλάτος  6-9 μέτρων συνωθούνται πεζοί, τραπεζοκαθίσματα, ποδήλατα, μηχανάκια, παρκαρισμένα και διερχόμενα ΙΧ και  πούλμαν, ηχεί εφιαλτικά και κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στο ζητούμενο των κατοίκων και στη φυσιογνωμία της περιοχής.  Εκτιμάμε ότι η  ιδανική λύση είναι η πεζοδρόμηση όλης της ακτής Θεμιστοκλέους, όπως γίνεται όχι μόνο στις ευρωπαϊκές πόλεις αλλά ακόμα και σε πόλεις της δικής μας επαρχίας, π.χ. Πρέβεζα, και να συμπεριληφθεί στην πεζοδρόμηση ποδηλατόδρομος και ψηλά δέντρα.                                                                                                     Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι οι συνθήκες εδώ είναι διαφορετικές και εξαιρετικά σύνθετες, ιδιαίτερα λόγω του κυκλοφοριακού, των προβλημάτων στάθμευσης, των αναγκών των καταστημάτων εστίασης. Είναι λοιπόν ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή και αυτό προϋποθέτει σοβαρές μελέτες, που θα έχουν μακροπρόθεσμους και ριζικούς στόχους, που θα εκπονηθούν μέσω διαγωνισμού, που θα περιλαμβάνουν όλες τις συναφείς ειδικότητες, συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και όχι μελέτες  μέσω ανάθεσης, εκπονημένες στο πόδι, με βραχυπρόθεσμους στόχους προκειμένου να εκταμιευτούν κάποια χρήματα. Εν ολίγοις δε θέλουμε η περιοχή μας να γίνει πεδίο εφαρμογής προχειροτήτων, όπως τα περισσότερα πράγματα σ’ αυτό τον τόπο. Δεν της αξίζει ούτε μας αξίζει. 

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να προχωρήσει επιτέλους σε διαγωνισμό με όραμα για την Πειραϊκή, όχι σε λύσεις άρπα-κόλλα, με γνώμονα την πεζοδρόμηση όλης ή μέρους της Ακτής Θεμιστοκλέους, ανάλογα με το τι θα προκρίνει η μελέτη σε διαβούλευση με τους κατοίκους.  Και αν αντικειμενικά,  ως μη ειδικοί,  δεν είμαστε σε θέση να πούμε πώς ακριβώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό ή το πρόβλημα της στάθμευσης , είμαστε ωστόσο σε θέση να δώσουμε γνώμες και προπαντός είμαστε σε θέση να πούμε τι δε θέλουμε να γίνει στην περιοχή μας, σε σχέση με τα προτεινόμενα από την προμελέτη.  

Δε θέλουμε να φύγουν οι 40άχρονοι μαντεμένιοι φανοστάτες και τα κάγκελα, που έχουν συμβάλει στη μοναδική φυσιογνωμία της Πειραϊκής  και  να αντικατασταθούν από απρόσωπες  κολόνες φωτισμού, πανομοιότυπες με κάθε άλλο δρόμο και από κάγκελα αλουμινίου ή άλλα, άλλου υλικού,  επίσης απρόσωπα.                                                                                                                                                      

  Δε θέλουμε να γίνει η πεζογέφυρα-γραδελάδα από ανοξείδωτο χάλυβα, που δε συνάδει με το τοπίο, που σε πολλά σημεία κατασκευάζεται εντός της γραμμής του αιγιαλού και που θα αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Αν ο νόμος που αφορά στην παραχώρηση του αιγιαλού και στους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους το επιτρέπει και τεχνικά είναι δυνατόν να γίνει ένας τέτοιος περίπατος στα βράχια, θα πρέπει να γίνει με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα.                                                                                                                                                                                                                                        

Δε θέλουμε ποδηλατόδρομο πλάτους 2,80 μ. ούτε να κοπούν μεγάλα δέντρα που θα  αντικατασταθούν από  χαμηλής βλάστησης όπως περιγράφεται στην προμελέτη . Το πράσινο λείπει εξαιρετικά από τη ζωή μας σ’ αυτή την πόλη.

Προβληματιζόμαστε για το που θα αθλούνται τα παιδιά μετά την απομάκρυνση των γηπέδων Φοίνικα και Πορφύρα και ποιος θα σταθμεύει οι κάτοικοι ή οι  επισκέπτες στις 241 θέσεις που προβλέπονται από την προμελέτη όπως επίσης προβληματιζόμαστε πότε επιτέλους θα αποδοθούν στους δημότες τα 500 μέτρα επιχωματώσεων του Σκυλίτση. Διεκδικούμε σταθερά να διασυνδεθούμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά , τα 590 μέτρα του αρχαίου τείχους εντός του τερμινάλ κρουαζιέρας Ε12 και το ταφικό μνημείο Θεμιστοκλή.                                                                                                                                                    

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες και τις σχέσεις τοπίου και κατοίκων, που διαμορφώνονται στις διάφορες γενιές και να μη χρεωθείτε τη διάρρηξη των σχέσεων του τοπίου με τους κατοίκους, αλλά να σεβαστείτε τη Συνθήκη της Φλωρεντίας, σύμφωνα με την οποία ‘’το τοπίο είναι μια περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους, ο χαρακτήρας της οποίας είναι αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών ή/και ανθρωπογενών παραγόντων’’.