Latest News

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Η εμ-βληματική ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής και του ΟΠΑΝ

 

Εμ-βληματική φαίνεται να είναι η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής Πειραιά και του ΟΠΑΝ με το πρωτοφανές ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο... της πόλης. 

Ο πολυδιαβισμένος και χιλιοειπωμένος σε βαθμό γραφικότητας χαρακτηρισμός ''εμβληματικό''  για το ιστορικό θέατρο κατέρρευσε, με εκκωφαντικό θόρυβο, μαζί με το τμήμα της αυθαίρετης πρόχειρης και επικίνδυνης προέκτασης της σκηνής, χωρίς κανείς ν' αναλαμβάνει την ευθύνη που έγινε μπαλάκι σε αρμόδιους και μη ενώ είναι ξεκάθαρο ποιος είναι υπεύθυνος για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αμήχανος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θέλησε αρχικώς να τηρήσει την τακτική της σιωπής, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το πρωτοφανές περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο παιδιά [δεν εξέδωσαν καν ένα Δελτίο Τύπου], αλλά μετά το σάλο και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, αναγκάστηκε την επόμενη μέρα να περάσει μια βόλτα στο σημείο του ατυχήματος που απέχει μόλις λίγα μέτρα από το γραφείο του στον 7ο όροφο της πλατείας Κοραή. 

Μάλιστα, συνοδεύοταν και από την WEB κάμερα του δημοτικού ραδιοφώνου, όπου έκανε μια τυπική δήλωση, εκφράζοντας απλά την στεναχώρια του για τον τραυματισμό τεσσάρων μαθητών του Μουσικού Σχολείου της πόλης. Γενικά και αόριστα είπε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί οι υπεύθυνοι, χωρίς ν' αναφέρει ποιοι φέρουν ευθύνη για το ατύχημα και συμπλήρωσε πως θα γίνει έρευνα για την αναζήτηση των υπευθύνων, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ενώ νωρίτερα σε πλάνο εμφανίζοταν να συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ που έχει επιλεγεί από τον ίδιο να είναι έχει την πολιτική αρμοδιότητα για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. 

Παάντως, από όσα υποστήριζε δημοσίως ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ ομολογεί ότι το Δημοτικό Θέατρο λειτουργούσε χωρίς κανέναν έλεγχο από την διοίκηση, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι ιδιώτες παραγωγοί των παραστάσεων δεν τους ενημέρωναν για παρεμβάσεις και αλλαγές στην σκηνή του θεάτρου, αλλά φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως και κανείς δεν τους ζητούσε ενημέρωση και πολύ περισσότερο να έκανε ως όφειλε, κάποιο έλεγχο για την επικινδυνότητα ενός χώρου που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. 

Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις ευθύνες του πρωτοφανούς ατυχήματος με τον τραυματισμός τεσσάρων μαθητών την ώρα που έκαναν πρόβα στην σκηνή του θεάτρου εν όψει παράστασης. Για παράδειγμα, η αυθαίρετη πρόέκτασης της σκηνής έγινε κατά την προετοιμασία της συγκεκριμένης παράστασης ή είχε διαμορφωθεί παλαιότερα για τις ανάγκες άλλης εκδήλωσης και παρέμεινε, χωρίς κανείς να ελέξει εάν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή όσων βρίσκονται πάνω στην πρόχειρη και κακοφτιαγμένη κατασκευή; 

@Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο ατύχημα στο εμ-βληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθώς έχει αφεθεί να υπο- λειτουργεί ανεξέλεγκτα στον αυτόματο πιλότο της αδιαφορίας και της ανικανότητας των υπευθύνων που στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους που το περιστατικό συνέβη σε πρόβα και όχι κατά τη διάρκεια της παράστασης γεμάτο κόσμο, γιατί τότε δεν θα είχαν που να πάνε να κρυφτούν ή μήπως όχι;