Latest News

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Τι ''τρέχει'' με το νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά; - Έφτασαν στη Βουλή καταγγελίες για τήρηση της νομιμότητας


Στη Βουλή έφεραν  τις ενέργειες της διοίκησης της 2
ης Υ.Πε. Πειραιώς και Νήσων, αναφορικά με την τοποθέτηση Διευθυντή Διοικητικού στο Νοσοκομείο Μεταξά, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα....
οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.


 

Ειδικότερα, ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας  κατέθεσαν σήμερα  28 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καλώντας τον να απαντήσει, αν προτίθεται να εφαρμόσει τη νομιμότητα των υπηρεσιακών τοποθετήσεων Διευθυντών στο Νοσοκομείο Μεταξά κι αν θα ανακληθεί η απόφαση του Διοικητή της 2ης Υπε Πειραιώς και Νήσων που την παραβιάζει.

Ειδικότερα, η πλήρωση της κενωθείσας θέσης του Διευθυντή Διοικητικού του Νοσοκομείου Μεταξά, με βάση την κείμενη νομοθεσία και την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ΔΙΔΑΔ/Φ.35.55/2664/21609/3-12-2020, με θέμα «Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων», προβλέπεται να καλύπτεται από Προϊστάμενο υποκείμενης οργανικής μονάδας που έχει επιλεγεί από κρίση του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Για την τοποθέτηση δε αυτή αρμόδιος είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το Ν. 3329/2005  άρθρο 7 παρ. 8 περ. 14.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Νοσοκομείου Μεταξά, η τοποθετηθείσα Διευθύντρια ούτε από κρίση-επιλογή προέρχεται ούτε από τοποθέτηση του αρμόδιου Διοικητή του Νοσοκομείου. Καλείται, επομένως, ο κ. Υπουργός να ελέγξει τις ενέργειες του Διοικητή της 2ης ΥΠε Πειραιώς και Νήσων και να επαναφέρει τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Αθήνα, 21  Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον κ. Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Να τηρηθεί η νομιμότητα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, αναφορικά με τις τοποθετήσεις Διευθυντών στις υπηρεσίες του».

Με απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε) Πειραιώς και Νήσων, η οποία δημοσιεύτηκε στο τ. Γ΄, ΦΕΚ 3386/31-12-2021, τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια, στην κενωθείσα θέση του Διευθυντή Διοικητικού, η μέχρι τότε Υποδιευθύντρια Οικονομικού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα με ανάθεση, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου.

Η εν λόγω απόφαση επικαλείται την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3839/2010, «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια - Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων(ΕΙ.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο πρώτο, όπως ισχύει, αντικαθιστώντας το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007).

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργείο Υγείας, ΔΙΔΑΔ/Φ.35.55/2664/21609/3-12-2020, με θέμα «Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων», αναφέρει:

«Συναφώς, επισημαίνεται ότι κατά τη γραμματική διατύπωση των διατάξεων του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύουν και σύμφωνα με την ερμηνεία του Υπαλληλικού Κώδικα (Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα Α.Ι. Τάχος-Ι.Λ. Συμεωνίδης, Άρθρα πρώτο-105, Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα Θεσσαλονίκη, 2007, σελ. 1114-1115), η αναπλήρωση προϊσταμένων είναι αναγκαία ενόψει της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, αφορά δε περιπτώσεις όπου ο προς αναπλήρωση προϊστάμενος είτε απουσιάζει, είτε κωλύεται, είτε έχει κενωθεί η θέση του. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος οργανικής μονάδας με υποκείμενες οργανικές μονάδες πρέπει α) να είναι προϊστάμενος σε οργανική μονάδα, β) η οργανική μονάδα να είναι υποκείμενη στην μονάδα της οποίας αναπληρώνεται ο προϊστάμενος, δηλ. ο αναπληρωτής του Διευθυντή να είναι ο προϊστάμενος Τμήματος και γ) ο αναπληρωτής να είναι επιλεγμένος προϊστάμενος, δηλ. να μην είναι αναπληρωτής προϊσταμένου».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις υποκείμενες οργανικές μονάδες του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, υπηρετούν Προϊστάμενοι Τμημάτων από επιλογή-κρίση και από ανάθεση από το Διοικητή του Νοσοκομείου. Η ορισθείσα από το Διοικητή της 2ης ΥΠε Πειραιώς και Νήσων ως Διευθύντρια Διοικητικού (τ. Γ΄, ΦΕΚ 3386/31-12-2021), δεν πληροί ούτε την προϋπόθεση της τοποθετούμενης από επιλογή-κρίση, ούτε της αρχαιότερης σε διοικητικά καθήκοντα μεταξύ ομοιοβάθμων.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με το Ν. 3329/2005  άρθρο 7 παρ. 8 περ. 14, αρμόδιος για την ανάθεση προσωρινών καθηκόντων Προϊσταμένου Διεύθυνσης, μέχρι την πλήρωση της θέσης αυτής, είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου: «8. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 14. Αναθέτει προσωρινά καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τομέα μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών.»

Επομένως, φαίνεται ότι η απόφαση του Διοικητή της 2ης ΥΠε Πειραιώς και Νήσων: α) εκδόθηκε κατά παράβαση του  άρθρου πρώτου του Ν. 3839/2010, όπως ισχύει, και της ΔΙΔΑΔ/Φ.35.55/2664/21609/3-12-2020, β) εκδόθηκε κατά παράβαση του Ν. 3329/2005  άρθρο 7 παρ. 8 περ. 14, αφού αρμόδιο όργανο για την ανάθεση προσωρινών καθηκόντων είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Είναι νόμιμη η εν λόγω απόφαση(τ. Γ΄, ΦΕΚ 3386/31-12-2021) του Διοικητή της 2ης  ΥΠε Πειραιώς και Νήσων, για τον ορισμό Διευθυντή Διοικητικού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά;

2.       Τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να εφαρμοσθεί η νομιμότητα;

3.       Θα ανακληθεί η απόφαση που εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου πρώτου του Ν. 3839/2010, όπως ισχύει και του Ν. 3329/2005  άρθρο 7 παρ. 8 περ. 14;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία