Latest News

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

NYT: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «βλέπουν» τους Ουκρανούς πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

 Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα- κόρη του Ρώσου εθνικιστή... Αλεξάντερ Ντούγκιν. 

Βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ντούγκινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Η επίθεση έγινε έξω από τη Μόσχα, τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία συμμετοχή στην επίθεση, είτε με παροχή πληροφοριών ή άλλης βοήθειας, είπαν στους New York Times Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Επίσης, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ότι θα είχαν εκφράσει αντίθεσή τους, εάν είχε ζητηθεί η γνώμη τους. Μετά την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν τους Ουκρανούς για τη δολοφονία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών για ουκρανική εμπλοκή παρουσιάστηκε στην αμερικανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά την επίθεση το Κίεβο αρνήθηκε την εμπλοκή του, κάτι που υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν όταν ρωτήθηκαν για την αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και πως αυτοί που την εκτέλεσαν πίστευαν ότι εκείνος θα βρισκόταν στο αυτοκίνητο με την κόρη του.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για τις πληροφορίες δεν αποκάλυψαν ποιοι από την ουκρανική κυβέρνηση πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος εκτέλεσε την επίθεση ή εάν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε το πράσινο φως. 

Όταν ρωτήθηκε για την αμερικανική αξιολόγηση, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, επανέλαβε την άρνηση του Κιέβου για εμπλοκή στη δολοφονία της Ντούγκινα. 

«Ξανά, τονίζω ότι οποιαδήποτε δολοφονία σε καιρό πολέμου σε κάποια χώρα πρέπει να έχει κάποιου είδους πρακτική σημασία», δήλωσε στους New York Times. «Πρέπει να εκπληρώνει κάποιον σκοπό, τακτικής ή στρατηγικής. Κάποιος όπως η Ντούγκινα δεν είναι τακτικός ή στρατηγικός στόχος για την Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

«Έχουμε άλλους στόχους στην ουκρανική επικράτεια. Εννοώ εκπροσώπους και συνεργάτες της ρωσικής διοίκησης, που μπορεί να έχουν αξία για τις μυστικές υπηρεσίες μας που εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά σίγουρα όχι η Ντούγκινα», δήλωσε ακόμη. 

Αν και η Ρωσία δεν προχώρησε σε αντίποινα για τη δολοφονία με συγκεκριμένο τρόπο, η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν ελάχιστο άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να κάνει τα δικά της χτυπήματα εναντίον υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή, καθώς οι επιτυχίες του Κιέβου οδήγησαν τη Μόσχα σε βήματα κλιμάκωσης, όπως η επιστράτευση και η προσάρτηση εδαφών. Στην Ουάσινγκτον εντείνεται η ανησυχία ότι η Μόσχα μπορεί να εξετάζει περαιτέρω κινήσεις εντατικοποίησης του πολέμου, ανάμεσά τους νέες προσπάθειες για τη δολοφονία μελών της ουκρανικής ηγεσίας. 

Ο Ζελένσκι θα ήταν ο κορυφαίος στόχος, όπως έγινε στις αρχές του πολέμου, κατά την επίθεση στο Κίεβο. Όμως, τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο πλειάδα μελών της ουκρανικής ηγεσίας, πολλοί από τους οποίους έχουν λιγότερη προστασία από τον πρόεδρο της χώρας

Οι Αμερικανοί έχουν ενοχληθεί με την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά και μυστικά πλάνα της, ιδιαίτερα επί ρωσικού εδάφους, αναφέρουν οι New York Times. 

Από την αρχή του πολέμου, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δείξει την ικανότητά τους να φτάνουν στη Ρωσία για επιχειρήσεις σαμποτάζ. Όμως, η δολοφονία της Ντούγκινα ήταν μία από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις έως τώρα, που έδειξε ότι η Ουκρανία μπορεί να φτάσει πολύ κοντά σε εξέχοντες Ρώσους, συμπληρώνει η Αμερικανική εφημερίδα. 

Αν και το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν δώσει ευαίσθητες πληροφορίες για το πεδίο της μάχης στους Ουκρανούς, βοηθώντας τους να εστιάσουν στις ρωσικές θέσεις διοίκησης, τις γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους στόχους- κλειδιά, το Κίεβο δεν λέει πάντα τα σχέδιά του στους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Η Ουάσινγκτον έχει πιέσει το Κίεβο να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα πολεμικά σχέδιά της, με ανάμεικτη επιτυχία. Στις αρχές του πολέμου, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι συχνά ήξεραν περισσότερα για τα ρωσικά σχέδια, παρά για τις προθέσεις του Κιέβου. Έκτοτε η συνεργασία αυξήθηκε και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ουκρανία ενημέρωσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για το σχέδιο της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.