Latest News

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Μπινός, Κοτιγιάρ, Ιπέρ κόβουν τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη στις Ιρανές γυναίκες [ΒΙΝΤΕΟ- ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Περισσότερες από 50 Γαλλίδες καλλιτέχνιδες από τον κόσμο του κινηματογράφου και της μουσικής έκοψαν συμβολικά τα μαλλιά τους σε μια καμπάνια βίντεο που δείχνει υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν που... ζητούν περισσότερη ελευθερία για τις γυναίκες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Οι Γαλλίδες ηθοποιοί Isabelle Adjani , Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert και Alexandra Lamy ήταν μεταξύ εκείνων που μοιράστηκαν φωτογραφίες τους να κόβουν τα μαλλιά τους.

Η Αμινί πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της σύμφωνα με τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους της χώρας και ότι επέτρεψε σε μερικές δέσμες μαλλιών να ξεφύγουν.

Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά αυτόπτες μάρτυρες και άτομα που κρατήθηκαν μαζί με τη νεαρή γυναίκα είπαν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κόβουν μια τούφα και δημοσιεύουν την πράξη στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές γυναίκες.

Το βίντεο, με hashtag #HairForFreedom , δημοσιεύτηκε στο Instagram νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η Binoche ξεκινά το βίντεο, κρατώντας τα μαλλιά της ψηλά και μετά κόβοντας ένα μεγάλο κομμάτι, λέγοντας “For Freedom” (για ελευθερία) στα αγγλικά.

Image

Μια περσική εκδοχή του ιταλικού αντιφασιστικού τραγουδιού της αντίστασης «Bella Ciao» από την Ιρανή καλλιτέχνη Gandom, που έγινε viral την περασμένη εβδομάδα, ακούγεται στο βίντεο.

Το βίντεο τελειώνει με μια εικόνα της Γαλλο-Ιρανής καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας Marjane Satrapi, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στο βραβευμένο graphic novel και τη διασκευή της ταινίας Persepolis.

«Από τον θάνατο της Mαχσά στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, υπό την ηγεσία των γυναικών, διαμαρτύρεται με κίνδυνο της ζωής του. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν μόνο στην πρόσβαση στις πιο ουσιαστικές ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες, ζητούν τη στήριξή μας», αναφέρεται σε δήλωση που συνόδευε το βίντεο.

«Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους μας υποχρεώνουν [να δράσουμε]. Είναι αδύνατο να μην καταγγελθε ξανά και ξανά αυτή τη φοβερή καταστολή. Έχουν σημειωθεί δεκάδες θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται ήδη παράνομα και πολύ συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε να απαντήσουμε στο κάλεσμα κόβοντας μερικές από αυτές τις τούφες μαλλιών».

Image

Η καμπάνια βίντεο ακολουθεί μια ανοιχτή επιστολή την Τρίτη που υπογράφεται από περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες από τον κόσμο του γαλλικού κινηματογράφου που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν οι σκηνοθέτες Catherine Corsini, Alice Diop, Audrey Diwan, Julia Ducournau, Eva Husson, Alice Winocour, Rebecca Zlotowski, Jacques Audiard, Nicolas Bedos, Bertrand Bonello, Dany Boon καθώς και εκπρόσωπος των Καννών, ο γενικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας Thierry Frémahi και η Heuxséma. , Vincent Maraval και Alexandre Mallet-Guy.