Latest News

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Αθήνα - Καΐρο αμφισβητούν τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου: «Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

 Κοινή γραμμή Ελλάδας και Αιγύπτου, όσον αφορά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την Τουρκία και τη Λιβύη για ...τους υδρογονάνθρακες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, αναφορικά με τις εξελίξεις, όπως γίνεται γνωστό από σχετική ενημέρωση. 

Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης, συμπληρώνεται. Παράλληλα, συμφωνήθηκε πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.


Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όσον αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της διακαιώματα. 

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» σημειώνεται. 

Εν συνεχεία, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως η «η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Γίνεται αναφορά και στο σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, το οποίο ήταν «παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται». 

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ» αναφέρει η Αθήνα και επισημαίνει πως θα συνεχίσει να ενημερώνει της συμμάχους της. 


Εκφράζεται ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί του λιβυκό Κοινοβούλιο, που νωρίτερα σήμερα καταδίκασε τη συμφωνία ως παράνομη.

Σύμφωνα με το The Libya Update, το Κοινοβούλιο κατήγγειλε τη συμφωνία καθώς δεν έχει λάβει την έγκριση από το νομοθετικό σώμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε πως το εν λόγω μνημόνιο με την Άγκυρα αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το "δικαίωμα στο πετρέλαιο"».

Ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, επεσήμανε, επίσης πως πρόκειται για «παράνομη» συμφωνία και δήλωσε πως «η κυβέρνηση του, Dbeibeh, η εξουσιοδότηση της οποίας έχει λήξει, δεν έχει τη νομιμότητα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες».

Επιπλέον, γίνεται γνωστό πως η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε, επίσης, το μνημόνιο συμφωνίας.

Ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.