Latest News

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτοφανής υπόθεση revenge porn στην Πάτρα: Κύκλωμα διασύρει με φωτογραφίες και βίντεο 141 κοπέλες!

 Ένα ηλεκτρονικό αρχείο με βίντεο και φωτογραφίες νεαρών γυναικών σε προσωπικές στιγμές κυκλοφορεί στην Πάτρα, προκαλώντας ...- και δικαιολογημένα - οργισμένες αντιδράσεις. 

Το υλικό διακινείται από κινητό σε κινητό και περιέχει φάκελους στους οποίους μάλιστα αναφέρονται τα πραγματικά ονόματα των γυναικών που απεικονίζονται!

Το αρχείο διακινείται ανεξέλεγκτα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις 141 γυναίκες που διαπομπεύονται κατ’αυτόν τον τρόπο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εμπεριέχονται φέρονται να είναι προϊόντα εκδικητικού πορνό (revenge porn).

Το πρωτοφανές σε σχέση με τη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι κάθε φάκελος (αρχείο) έχει και το ονοματεπώνυμο της εκάστοτε κοπέλας. Το αρχείο περιλαμβάνει συνολικά 141 φακέλους, και κάθε ένας αφορά και μία γυναίκα από την Πάτρα. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο απεικονίζεται η εκάστοτε γυναίκα, είτε μόνη σε κάποιο χώρο είτε και με κάποιον σύντροφο. Στο αρχείο συμπεριλαμβάνονται γυναίκες από διάφορους χώρους.

Πάνω από 1.000 φωτογραφίες και βίντεο περιλαμβάνει αυτό το αρχείο το οποίο δεν έχει «ανέβει» στο διαδίκτυο, όμως «μοιράζεται» από κινητό σε κινητό μέσω της εφαρμογής «mega play» που χρησιμοποιείται για αποστολή μεγάλων σε όγκο αρχείων. Ετσι, διάφοροι επιτήδιοι έχουν καταλήξει να έχουν στο κινητό τους το συγκεκριμένο αρχείο με τις 141 γυναίκες σε «φακέλους». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ατόμων που έχουν στα χέρια τους το επίμαχο υλικό είναι εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις των βίντεο οι γυναίκες γνωρίζουν ότι βιντεοσκοπούνται, υπάρχει και υλικό που η καταγραφή φέρεται να γίνεται εν αγνοία τους.

Πηγές αναφέρουν πως μόνο μία από τις 141 έχει προβεί σε μηνύσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων που διέρρευσαν βίντεο με τις προσωπικές τους στιγμές.

Η δυσκολία ως προς την νομική αντιμετώπιση του θέματος με τους 141 «φακέλους» είναι ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει «αναρτηθεί» στο διαδίκτυο, αλλά κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό! Αρα η απόδειξη για το ποιος το μοιράζει, ποιος το χρησιμοποιεί και ποιοι έκαναν την βιντεοσκόπηση είναι δύσκολη.

Το νομικό καθεστώς για το εκδικητικό πορνό

Θα πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με τον πατρινό δικηγόρο Κωνσταντίνο Κρεμμύδα, έως την Ιούνιο του έτους 2022, η εκδικητική πορνογραφία ρυθμιζόταν ποινικά από τον νόμο των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος παρείχε μια προστασία πλην όμως για να τύχουν εφαρμογή, οι προϋποθέσεις κακουργηματικής διώξεις, ο νόμος απαιτούσε να υπάρχει σκοπός κέρδους, κάτι που δυσχέρανε την ποινική δίωξη για κακούργημα.

Από τον Ιούνιο όμως του έτους 2022, τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 346 και ο νόμος επιβάλλει ποινή έως 8 χρόνια κάθειρξη. Ειδικότερα, όποιος χωρίς δικαίωμα στέλνει σε τρίτα πρόσωπα η αναρτά εικόνες σε μόνη θέα, η αναρτά οπτικό η οπτικοακουστικό υλικό που αφορά δημόσια πράξη τρίτου προσώπου με γενετήσιο περιεχόμενο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.

Αυτή η πράξη αφορά και αυτούς που διακινούν το ίδιο υλικό από κινητό σε κινητό. Εάν αυτή η πράξη γίνεται με ανάρτηση στο διαδύκτιο ή αφορά ανήλικο, τότε ο νόμος απειλεί κάθειρξη έως 8 ετών, ενώ εάν το θύμα από αυτήν την πράξη οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας επιβάλλεται κάθειρξη.