Latest News

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ναι» στην επιστροφή τους απαντούν οι αναγνώστες της Sunday Times

 «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα λέει το 78% των αναγνωστών της ...Sunday Times.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα με το ερώτημα «Θα πρέπει τα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα;», με τη συμμετοχή 11.315 ατόμων μόλις το 22% είχε αντίθετη άποψη.

Είναι μια θετική εξέλιξη στο πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανασύνδεση των Γλυπτών του Φειδία, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή δυναμική. Δηλωτική θεωρείται και η μεταστροφή της εφημερίδας στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά από πολλά χρόνια.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», ανέφεραν οι Times στο κεντρικό της άρθρο στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση του YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον περασμένο Νοέμβριο, έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απάντησε ότι ανήκουν στη Βρετανία. Το υπόλοιπο 22% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς ο οποίος μόλις πριν από μια εβδομάδα πρότεινε «συνεργασία» σε νέα βάση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πολιτιστικό περιοδικό της Sunday Times.