Latest News

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κύπρος: Αντιδράσεις για το θάνατο αγριόγατας Σερβάλ - [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Άδοξο τέλος είχε η πολύμηνη περιπέτεια μιας αγριόγατας του είδους Σερβάλ στην Κύπρο, που... αφού κατασχέθηκε από την ιδιοκτήτριά της, και μετά από εβδομάδες επιδείνωσης της υγείας της, κατέληξε σήμερα. 

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου, όταν σε προθάλαμο διαμερισμάτων που γιορτάζονταν γενέθλια, ο Berton, άγνωστο πώς, διέφυγε από το διαμέρισμα της ιδιοκτήτριάς του και επιτέθηκε σε τρίχρονο αγοράκι. Το παιδί μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική για πέντε ράμματα στο κεφάλι, ενώ έφερε εκδορές σε πρόσωπο και σώμα. 

Οι γονείς του ειδοποίησαν τις αρχές που κάλεσαν την κηδεμόνα σε κατάθεση όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ενδεχομένως να ξέχασε να κλείσει την πόρτα του διαμερίσματός της κατά την αναχώρηση της, με αποτέλεσμα το ζώο να διαφύγει.

Σύντομα, ωστόσο, η αγριόγατα -που αν και στα έγγραφα που παρουσίασε η κάτοχός του δηλωνόταν στο είδος Savaνnah F5, τελικά διαπιστώθηκε πως πρόκειται για Serval- κατασχέθηκε, απομακρυνόμενη από την κηδεμόνα του και μεταφέρθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού.

Κύπρος: Αντιδράσεις για το θάνατο αγριόγατας Σερβάλ - Την είχαν κατάσχει από την κηδεμόνα της μετά από επίθεση σε παιδί

Γρήγορα, η υγεία του ζώου, μακριά από τον οικείο χώρο του, άρχισε να επιδεινώνεται. Ο Berton υπέστη θερμοπληξία, σταμάτησε να τρώει φυσιολογικά, ενώ κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στην Πάφο, άλλη μια αλλαγή που, όπως υποστηρίζουν περιβαλλοντικές ομάδες και ειδικοί, ίσως να συνέβαλε στο πρόωρο τέλος του. 

«Θεωρούμε ότι το ζώο είχε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνα του και αυτή η έλλειψη ίσως έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.

Κύπρος: Αντιδράσεις για το θάνατο αγριόγατας Σερβάλ - Την είχαν κατάσχει από την κηδεμόνα της μετά από επίθεση σε παιδί

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου και η κηδεμόνας «θα ζητήσουν άμεσα από τον Υπουργό Γεωργίας όπως κατά την διάρκεια της νεκροψίας να είναι παρών και Ιατροδικαστής. Ήδη έχουν γίνει διευθετήσεις και στην αυριανή νεκροψία θα είναι παρών και ανεξάρτητος ιδιωτικός κτηνίατρος». 

Η περίπτωση του άτυχου γάτου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς να ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης, συλλήψεις και ποινικές διώξεις και άλλους να επικρίνουν την έλλειψη ειδικών δομών όπου θα μπορούν να διαμένουν ζώα που κατάσχονται και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε και αυτή η περίπτωση.