Latest News

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Μια συνάντηση για το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά

 Από τη Δήμητρα Βήνη 

Ως εκπρόσωπος της ομάδας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και κοινοτική σύμβουλος του Α' διαμερίσματος Πειραιά συναντήθηκα σήμερα με τον πρόεδρο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος παιδικής προστασίας και τον διαχειριστή μετά από...

πρόσκλησή τους.

Στην συνάντησή μας επιβεβαιώθηκε η κοινή διαπίστωση ότι το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα και η τοπική κοινωνία βάδισαν μαζί στην εκατόχρονη και πλέον ιστορία του συνοικισμού και συνεχίζουν. Εξέθεσα στον πρόεδρο και στον διαχειριστή του Ιδρύματος τις ανησυχίες των κατοίκων για μια σειρά θεμάτων όπως :
1.Την αλλαγή της χρήσης του ιδρύματος όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΟΛΠ -Cosco στο παράρτημα 3 χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα («Σημειακές» παρεμβάσεις Γεώργιος Τσεκούρας – Χριστίνα Τσούτσου σελίδα 100 ) όπου αναφέρεται η Μετατροπή του Χατζηκυριάκειου σε χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων
2. Την επιδείνωση του κυκλοφοριακού φόρτου επί της Μαρίας Χατζηκυριακού έως και 65% και της Λ.Χατζηκυριακού κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας από τα τουριστικά οχήματα(πούλμαν , ταξι,mini vans με κατεύθυνση την πύλη της κρουαζιέρας Ε12)όπως προκύπτει από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V Μελέτες Τεκμηρίωσης της Πρόσθετης Κυκλοφοριακής Φόρτισης από τα Νέα Έργα του Master Plan Cosco . Μια τέτοιου μεγέθους κυκλοφοριακή φόρτιση θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών του ιδρύματος και των έξι σχολείων που οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται μέσα στο χώρο του Ιδρύματος λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων από τα οχήματα και τον θόρυβο που θα πολλαπλασιαστεί όπως επίσης είναι σημαντική και η ασφάλειά τους από τα διερχόμενα οχήματα καθώς δεν υπάρχει γύρω από το συγκρότημα των σχολείων ζώνη προστασίας .
Τα σχολεία τα οποία θα επηρεαστούν από την επιπλέον κυκλοφοριακή φόρτιση είναι τα 32ο, 48ο δημοτικά, το22ο νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο και Λυκειο Καλλίπολης καθώς επίσης και το 54 δημοτικό σχολείο το οποίο έχει είσοδο από την Κλεισόβης ενώ αυτή η επικινδυνότητα θα μπορούσε να αποτραπεί με την διέλευση των τουριστικών οχημάτων μέσα από το λιμάνι όπως έγινε και στην περίπτωση των φορτηγών που μετέφεραν χώματα για τα έργα του προβλήτα της Πειραϊκής , οι οποίες επιχωματώσεις διακόπηκαν το 2020 μετά από ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων και του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής.
3.Ανταλλάξαμε απόψεις για την προστασία των αδέσποτων γατών εντός του χώρου που φροντίζονται από κοινού από τις εθελόντριες του Ιδρύματος και από τους κατοίκους .
Είναι γνωστή η αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας στο έργο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος στην φροντίδα των παιδιών ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος δήλωσε ότι υπάρχει η πρόθεση το Ιδρυμα να ανοίξει στην τοπική κοινωνία.
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα συμπαραστάθηκε στα 120 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή στις δύσκολες στιγμές της τοπικής κοινωνίας και η τοπική κοινωνία από την πλευρά της το αγκάλιασε και ενίσχυσε τους στόχους της κοινωνικοποίησης και ένταξης των φιλοξενούμενων παιδιών.