Latest News

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ

 Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, εμφανίστηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο για να μπλοκάρει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου... είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία. 

Ο 50χρονος κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, με την Ουάσινγκτον να καταγγέλλει πως έθεσε ζωές σε κίνδυνο. 

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, υπέγραψε την απόφαση της έκδοσης, με το γραφείο της να αναφέρει πως η βρετανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως η έκδοσή του δεν αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματά του και θα λάβει την κατάλληλη μεταχείριση. 


Ο αδελφός του 50χρονου, Γκάμπριελ Σίπτον, επιβεβαίωσε πως η νομική ομάδα του έχει καταθέσει την έφεση. Το δικαστήριο πρέπει να δώσει την έγκρισή του για να εκδικαστεί η έφεση, αλλά είναι πιθανό να περάσουν μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

«Καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση (σ.σ. ο Ασάνζ είναι Αυστραλός) να επέμβει άμεσα στην υπόθεση και να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης» είπε ο Σίπτον στο Reuters.

Η υπόθεση του Ασάνζ απασχολεί από το 2010, όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του από τη Βρετανία για σεξουαλικά εγκλήματα. Όταν έχασε την υπόθεση, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου παρέμεινε επτά χρόνια. 

Το 2019 σύρθηκε, κυριολεκτικά, εκτός της πρεσβείας και φυλακίστηκε στη Βρετανία. Ωστόσο, οι σουηδικές Αρχές απέσυραν τις κατηγορίες σε βάρος του. Έκτοτε προσπαθεί να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

«Θα το παλέψουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προσφυγής» είπε η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγός του.