Latest News

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Κώστας Κατσαφάδος: «Θέλω να δω την πατρίδα μας ψηλά»


 
Στον Πειραιά τον ξέρουν και οι… πέτρες και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής της Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος δεν χρειάστηκε σχεδόν ποτέ την προβολή από τα media για να εκλεγεί και αυτό δεν είναι ...κάτι συνηθισμένο. Περπατά καθημερινά την εκλογική του περιφέρεια πόρτα πόρτα και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, «παλεύει για τον Πειραιά και τα νησιά χωρίς να δίνει υποσχέσεις». Δίνει απλώς τον λόγο του και τον κρατά.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1979 στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Ο πατέρας του, απόστρατος αστυνομικός με καταγωγή από τον Λάκκο της Μέσα Μάνης και η μητέρα του με καταγωγή από την Κάρπαθο. Η μικρότερη αδελφή του, η Μαίρη, είναι πτυχιούχος αρχιτέκτονας μηχανικός και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι παντρεμένος με τη Νόρα Μιχαλολιάκου και έχουν μια κόρη, την Καλλιόπη-Άννα.

Στην πολιτική δεν μπήκε από τύχη, ήταν κάτι που το ήθελε από μικρός. Άλλωστε, μεγάλωσε σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τα μπλε και τα πράσινα καφενεία. Από το δημοτικό σχολείο ενεργοποιήθηκε στα μαθητικά συμβούλια, αλλά και αργότερα όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αποφοίτησε οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MBA-Tourism Management.

Διετέλεσε υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το 2007 εκλέχτηκε γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ΟΝΝΕΔ. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 2010 έως το 2013.

Το 2002, σε ηλικία 23 ετών, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Κερατσίνι. Από το 2004 και για μια δεκαετία οι συνάδελφοί του οικονομολόγοι τον εξέλεγαν ανελλιπώς εκπρόσωπό τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το 2006 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών-Πειραιώς, ξεπερνώντας τις 25.000 ψήφους. Εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων. Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε αναπληρωτή τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 επανεκλέχτηκε πρώτος βουλευτής στην Α’ Πειραιώς & Νήσων.

Η αγάπη για τη Μάνη και ο όρκος που τον συγκίνησε

Ο Κώστας -όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει- πορεύεται μόνο με τους φίλους του, για αυτό ακόμα και τώρα έχει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Δουλεύει στην κυριολεξία 24 ώρες το 24ωρο. Χρόνο για διακοπές δεν έχει ποτέ και όποτε βρίσκει, προτιμά να πηγαίνει με την οικογένειά του για λίγες ημέρες στη Μάνη, εκεί είναι το ησυχαστήριό του. Παλιά, όταν είχε ελεύθερο χρόνο, έπαιζε αρκετά μπάσκετ. Τώρα ακούει μόνο μουσική. Καλή έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα διαβάζει πολύ. Είναι βιβλιοφάγος και προτιμά ιδιαίτερα ιστορικού περιεχομένου βιβλία που αφορούν την περίοδο του Εμφυλίου και το Κυπριακό. Θεωρεί ότι αυτές είναι δύο από τις μεγαλύτερες πληγές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αγαπά πολύ την πατρίδα μας και δεν είναι τυχαίο ότι η συγκινητικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν έδωσε τον όρκο του βουλευτή: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Εκεί του κόπηκαν τα πόδια, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους.

Σιχαίνεται την υπεροψία και την αλαζονεία και τους ανθρώπους που δεν συμβαδίζουν με τις στιγμές. «Ο κόσμος περνά δύσκολα και δεν μπορείς να προκαλείς με τη συμπεριφορά σου», είναι κάτι που λέει συνέχεια. Επίσης, συγχωρεί εύκολα. Η έκφραση «δεν πειράζει» είναι από τις πιο συνηθισμένες του. Αν τον ρωτήσεις «ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;», θα σου απαντήσει χωρίς πολλή σκέψη: «Να καμαρώνω την κόρη μου να μεγαλώνει και να δω την πατρίδα μου ψηλά, εκεί που της αξίζει. Να μπορώ να πω, έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL