Latest News

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Επιχείρηση ΝΑΤΟ: Σουηδοί διπλωμάτες στην Τουρκία για να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ερντογάν - Τι ζητά η Άγκυρα


Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στα σχέδια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ... ενημέρωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Χούλκβιστ.

«Θα στείλουμε ομάδα διπλωματών για συζητήσεις και διάλογο με την Τουρκία για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί και σε τι, πραγματικά, αφορά» επεσήμανε ο Σουηδός αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο SVT.

Η Τουρκία εξέπληξε τα έτερα κράτη μέλη της Συμμαχίας αναφέροντας πως δεν βλέπει θετικά την πιθανότητα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας. «Οι σκανδιναβικές χώρες είναι ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» επεσήμανε, ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Άγκυρα, ακόμα, επεσήμανε πως ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές στρατιωτικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δηλώνουν σιγουριά πως η Τουρκία δεν θα θέσει εμπόδια στην ένταξη των δύο κρατών. 

Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της συμμαχίας και των Κοινοβουλίων τους, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιεστεί να υποχωρήσει, καθώς οι δύο νέες προσθήκες θα ενίσχυαν σημαντικά τη Συμμαχία και στη Βαλτική Θάλασσα.

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την πιθανότητα ένταξης στη Συμμαχία, ωστόσο, ανεπίσημα, έχει ήδη ληφθεί. Όπως εξήγησε ο Χούλκβιστ, εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα λάβει την επίσημη απόφαση και θα κάνει το σχετικό αίτημα.