Latest News

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Δες το ξεκίνημα της εβδομάδας αλλιώς: Τρείς μέθοδοι για να σταματήσεις να μισείς τις Δευτέρες

 Όσο κι αν αγαπάμε τα Σαββατοκύριακα, οι Κυριακές τείνουν να φέρνουν μια δόση άγχους, γνωρίζοντας ότι η Δευτέρα είναι προ... των πυλών.

Τα λεγόμενα “Sunday Blues”, η αλλιώς η κυριακάτικη μελαγχολία, συμβαίνει όταν πλημμυρίζεις από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα τρόμου, γνωρίζοντας ότι η Δευτέρα είναι μόνο λίγες ώρες μακριά και είναι καιρός να επιστρέψεις σε λειτουργία παραγωγικότητας και πρέπει να διαχειριστείς τις εβδομαδιαίες σου ευθύνες.

Αλλά, με μερικές ασκήσεις αλλαγής νοοτροπίας, είναι δυνατό να μάθεις πώς να ανυπομονείς για τις Δευτέρες.

Παρακάτω θα βρεις τρεις μεθόδους για να καταπολεμήσεις αυτό το συναίσθημα και να δεις το ξεκίνημα της εβδομάδας με περισσότερη αισιοδοξία:

Εξάσκησε τη συνειδητότητα

   Από την Κυριακή, το μυαλό σου είναι ήδη συγκεντρωμένο στη Δευτέρα και ό,τι τη συνοδεύει. Όταν δεν ζούμε σε μια κατάσταση επίγνωσης, περιπλανιόμαστε νοητικά στο μέλλον, γεγονός που διαταράσσει την ικανότητά μας να εστιάζουμε στο παρόν και σε αυτό που έχουμε μπροστά μας.

Το να μάθεις να κυριαρχείς στην τέχνη της ενσυνειδητότητας απαιτεί χρόνο και καθημερινή εξάσκηση, αλλά οι δεξιότητες για να το κάνεις είναι απλές. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μοιάζει με το να μαθαίνεις να είσαι σε αρμονία με τη στιγμή. Όταν αισθάνεσαι το μυαλό σου να περιπλανάται ή να τρέχει στο μέλλον, κάνε μια παύση κάνοντας κάποιες τεχνικές γείωσης. Εστίασε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά σου ή ενεργοποίησε και τις πέντε αισθήσεις εστιάζοντας στα πράγματα που μπορείς να δεις, να αισθανθείς, να ακούσεις, να αγγίξεις, να γευτείς και να μυρίσεις. Οι τεχνικές γείωσης μπορούν επίσης να έχουν τη μορφή απλών απολαύσεων, όπως το μαγείρεμα, τη βόλτα και τη συζήτηση με έναν φίλο για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Μάθε να εστιάζεις την ενέργειά σου στο σήμερα, ώστε να ανησυχείς λιγότερο για το αύριο.

Πες κυριολεκτικά στον εαυτό σου, “σήμερα Δευτέρα”

Όταν φοβόμαστε κάτι, είναι εύκολο να το ενισχύσουμε νοητικά και να το κάνουμε να φαίνεται πολύ χειρότερο από ό,τι πραγματικά είναι. Μερικές φορές, η απλή πράξη του να πούμε στον εαυτό μας, “αύριο είναι Δευτέρα” είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θυμόμαστε ότι το αύριο έρχεται και να κατανοήσουμε ότι μάλλον δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το φανταζόμαστε.

Σκέψου τις περασμένες Δευτέρες και τα χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί: Πιθανότατα πήγες στη δουλειά, είδες έναν συνάδελφο ή μια φίλη, άφησες το παιδί σου στο σχολείο και έκανες ό,τι χρειαζόσουν για να περάσεις την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η νοοτροπία παίζει ρόλο στο πώς αισθάνεσαΙ και συμπεριφέρεσαι, επομένως, εάν επιλέξεις να δεις τη Δευτέρα ως απειλή, διδάσκεις τον εγκέφαλό σου ότι υπάρχει κάτι να φοβηθεί. Το να πεις στον εαυτό σου, “αύριο είναι Δευτέρα” είναι μια υπενθύμιση ότι μια άλλη μέρα έρχεται και δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι.

Προετοιμάσου και σχεδίασε

Έχεις κάποιες ευθύνες για την ερχόμενη εβδομάδα που σε κάνουν να εύχεσαι η Δευτέρα να ήταν άλλες τέσσερις ημέρες μακριά; Ξεκίνησε τον προγραμματισμό εκ των προτέρων. Αναρωτήσου ποιο είναι το κομμάτι αυτής της ευθύνης που σε δυσκολεύει περισσότερο και βρες τρόπους αυτορρύθμισης καθώς διανύεις την εβδομάδα.Μερικοί υγιείς τρόποι αυτορρύθμισης περιλαμβάνουν την ενασχόληση με υγιείς περισπασμούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής εκπομπής, το γράψιμο σε ένα ημερολόγιο, το να ακούσεις μουσική, να κάνεις μια διασκεδαστική δραστηριότητα ή χόμπι, ή ακόμα και μια βόλτα. Όταν ξέρουμε ότι κάτι έρχεται για το οποίο δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, πρέπει να βρούμε τρόπους να διδάξουμε στον εγκέφαλό μας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο οδυνηρή όσο φαίνεται παίρνοντας τον έλεγχο της ζωής μας για να διαχειριστούμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα.