Latest News

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Εξώδικο στην COSCO για τα έργα στην Πειραϊκή [ΕΙΚΟΝΕΣ]

 
Εξώδικο προς την COSCO με την απαίτηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να σταματήσει την διαρκή υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος...κατατέθηκε από το
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ και 30 πολίτες.

Την εξώδικη δήλωση υπογράφουν επίσης βουλευτές , περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Αττικής και σύμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά παρατάξεων από ευρύ πολιτικό φάσμα της αντιπολίτευσης .*

Συγκεκριμένα με την εξώδικη επιστολή η COSCO διατάσσεται να «απομακρύνει οριστικά το κεσόν που διερράγη την 28η-11-2020, και να κοινοποιήσει αναλυτικό χάρτη του βυθού που να αποδεικνύει την απομάκρυνσή του». Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ έχει ήδη καταγγείλει από τον Νοέμβριο του 2021 στις αρμόδιες αρχές και υπουργεία ότι η COSCO ουδέποτε απομάκρυνε το σπασμένο κεσόν, αντιθέτως το μπάζωσε μετά από ένα ολόκληρο έτος άκαρπων προσπαθειών της για ανάσυρσή του. Επιπλέον, δεν παρέδωσε ως όφειλε τα αποδεικτικά στοιχεία των εξαχθέντων υλικών, στο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, προσκομίζοντας ως πειστήρια απομάκρυνσης του ενεργού απόβλητου-κεσον :
α. 4 φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν βυθό αδιατάρακτο, που σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αντιστοιχεί στον θαλάσσιο βυθό της Πειραϊκής, όπου επί ένα χρόνο διαμελιζόταν το σπασμένο κυψελωτό κιβώτιο τεραστίων διαστάσεων,

β. μια φωτογραφία βυθομετρικής αποτύπωση χωρίς γεωαναφορά ούτε ημερομηνία που προστέθηκε μετέπειτα. Αντιθέτως, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής διενέργησε επιτόπιες αυτοψίες με σκάφος, μετά τη δηλωθείσα ημερομηνία απομάκρυνσης του κεσον από την COSCO, και αποκάλυψε, την πρώτη φορά (31/10/2021) ότι το σπασμένο κεσόν το οποίο η COSCO είχε δηλώσει ότι είχε ήδη απομακρύνει, να βρίσκεται ακόμα στο βυθό στη θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος.

Στη δεύτερη αυτοψία (7/11/2021) εντόπισε το σπασμένο κεσόν να έχει μπαζωθεί, με τις εργασίες επιχωμάτωσης που ξεκίνησαν τη 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου 2021. Το Παρατηρητηρίου Πειραϊκής προσκομίζει επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης, τα οποία αφορούν την αποτύπωση του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο κατά τις ημέρες της αυτοψίας του. Τις εικόνες της βυθομετρικής αποτύπωσης και τους αντίστοιχους χάρτες παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές οι οποίες παρέμειναν σε απραξία μετά την αποκάλυψη και προσκόμιση των συνταρακτικών στοιχείων.


Με την εξώδικη επιστολή η εταιρεία επίσης διατάσσεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, «για την διενέργεια σε εβδομαδιαία βάση τεχνικών αξιολόγησης της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων, σε τέσσερα διαφορετικά του έργου σημεία (με πλησιέστερο αυτό των 100 μ. απόστασης από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλέους) με σφραγισμένα δείγματα και επιπλέον μετρήσεις σε στοιχεία όπως αιωρούμενα στερεά (mg/l), χρωματισμός (PtCo), θρεπτικά άλατα, τοξικά βαρέα μέταλλα στην υδάτινη στήλη, οργανικές και οργανοκασσιτερικές ενώσεις, με ταυτόχρονη καταγραφή των μετεωρολογικών συνθήκων κατά το χρόνο δειγματοληψίας.» .Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής απευθύνθηκε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο όρισε τα παρακάτω:
«σε σχέση με τα 4 σημεία δειγματοληψίας, εκτός από το σημείο που ήδη παρακολουθείται (Χ=466519.967, Υ=4198428.466), τα επιπλέον τρία σημεία ορίζονται σε απόσταση περίπου 500 m από αυτό και σε κατεύθυνση νότια, δυτική και νοτιοδυτική. Σε ότι αφορά τις παραμέτρους που καθορίζουν τη χημική ποιότητα των παράκτιων επιφανειακών θαλασσίων υδάτων, σύμφωνα με τα Πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ) που ορίζονται και λαμβανομένων υπόψη των πιέσεων που δέχεται η συγκεκριμένη περιοχή, από την κατηγορία των βαρέων μετάλλων θα πρέπει να παρακολουθούνται επίσης τα μέταλλα κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδος και από την κατηγορία των οργανικών ρύπων οι υδρογονάνθρακες ναφθαλίνιο, ανθρακένιο, φλουορανθένιο και βενζο(α)πυρένιο, καθώς και οι ενώσεις του τριβουτυλοκασσιτέρου.
Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και οι υπογράφοντες καλούν την ΚΟΣΚΟ να διακόψει κάθε πράξη ή παράλειψη ικανή να βλάψει ή να υποβαθμίσει περαιτέρω το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.
Σε περίπτωση που παρά ταύτα η COSCO εξακολουθεί με πράξεις ή παραλείψεις την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την παραβίαση των διατάξεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και τις δικαστικές αποφάσεις, θα ακολουθήσει προσφυγή στις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, κατά παντός υπευθύνου, για την προστασία και διασφάλιση των προαναφερθέντων θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.
Περαιτέρω, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καλεί τις Αρχές προς τις οποίες κοινοποιείται η εξώδικη να ασκούν ις εποπτικές αρμοδιότητες τους και να φροντίσουν για την ορθή και σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, καταλογίζοντας ευθύνες όπου υπάρχουν και επιβάλλοντας τις δέουσες κυρώσεις, ως κατά περίπτωση προβλέπονται από το Νόμο και στο πλαίσιο των απορρεουσών από τη Νομοθεσία και σαφώς οριοθετημένων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους.
*Οι αιρετοί που υπογράφουν την εξώδικη δήλωση με το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και τους άλλους πολίτες είναι :
Αρσένης Κρίτων Ηλίας Βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα
Μπακαδήμα Φωτεινή Βουλευτής Β Πειραιώς
Δημητρίου Γεώργιος περιφερειακός σύμβουλος «Οικολογικής Συμμαχίας»
Χατζηπέρος Παναγιώτης περιφερειακός σύμβουλος «Δύναμη Ζωής»
Βήνη Δήμητρα κοινοτική σύμβουλος «Ενεργοί Πολίτες Α κοινότητας –Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή »