Latest News

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αίγινα: Σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης - Σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας

 
Ιστορική στιγμή για την Αίγινα καθώς μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ καλύπτονται πλέον οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων ...του νησιού.

Οι δοκιμές πίεσης ξεκίνησαν στις 20/12/2021, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησαν και οι δοκιμές παροχετευτικότητας, με σημαντικές ποσότητες νερού να έχουν ήδη διοχετευτεί προς κατανάλωση στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η σχετική διοικητική πράξη παράδοσης -παραλαβής από τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Γ, Ζορμπά θα πραγματοποιηθεί, με βάση το σχετικό προγραμματισμό, στις 19 Ιανουαρίου. Λόγω πανδημίας θα εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

Σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας

Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου συνδέεται πλέον το νησί, της Αίγινας μέσω της Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Το έργο, θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

Πώς θα γίνεται τροφοδοσία

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ανάδοχο οι δοκιμές γίνονται με πλήρη χρήση αυτοματισμού. Η συνολική ποσότητα νερού που διοχετεύτηκε χθες Πέμπτη στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας προς κατανάλωση, μέσω της τροφοδοσίας δικτύου και περιφερειακών δεξαμενών από την Κεντρική Δεξαμενή ήταν,700 κυβικά. Σήμερα Παρασκευή 14/01/2022 θα συνεχίστουν οι δοκιμές παροχετευτικότητας με μέση παροχή 900 κυβικών νερού ανά ώρα. Την Τρίτη 18/01/2022, είναι η τελευταία ημέρα των δοκιμών παροχετετυτικότητας και αναμένεται να διοχετευθούν περίπου 8.000 κυβικά μέτρα νερού σε διάστημα 8 ωρών.