Latest News

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αγωνία για τη φάλαινα στον Άλιμο: Μεταφέρθηκε στα ανοιχτά -«Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν θα ζήσει» [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΑ]

 
Πολύωρες και συγκινητικές προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές... του Αλίμου.


Το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισαν να της δώσουν μια ευκαιρία για να ζήσει.

Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν τη φαρμακευτική αγωγή στη φάλαινα (ζιφιός ονομάζεται το συγκεκριμένο κήτος), οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.



Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο σημείο και είναι η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει».

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νατάσα Κομνηνού, οι ειδικοί και εθελοντές, που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά επί πολλές ώρες μαζί με το κήτος, δεν έχει νόημα να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του.

Ωστόσο, σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», μας λέει η κτηνίατρος.

Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».



Συγκινητικές προσπάθειες για τη διάσωση του κήτους


Το θηλαστικό, που έχει συντριπτικό κάταγμα στο ρύγχος, όλες αυτές τις ώρες υποστηρίζεται από κτηνιάτρους, βιολόγο και εθελοντές της ομάδας διάσωσης. Όπως μας ενημερώνει, γίνονται συνεχείς εξετάσεις επί τόπου, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κορτιζόνη, αντιβίωση και ορός.

«Η κατάσταση του κήτους είναι στάσιμη. Διαρκώς, εθελοντές το έχουν στα χέρια τους ώστε να μην τρίβεται το σώμα του στον βυθό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι ελάχιστες. «Εξαρτάται από το ίδιο το ζώο πόσο μπορεί να αντέξει. Όταν βγαίνουν στις ακτές όμως, συνήθως αυτό είναι το τέλος», μας αναφέρει.

Ο Νικήτας Βογιατζής, εθελοντής διασώστης που βρίσκεται στη θάλασσα του Αλίμου, τονίζει ότι «όλοι εμείς θα παραμείνουμε διαρκώς δίπλα στο ζώο, για όσο χρειαστεί και για όσο μας έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημόσιους φορείς, που συνεργάζονται άψογα για αυτή την επιχείρηση, το Λιμεναρχείο, τον δήμαρχο Αλίμου, την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος».