Latest News

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Το κρουαζιερόπλοιο νέας γενιάς Norwegian Epic ''ντουμάνιασε'' ολόκληρο τον Πειραιά [ ΒΙΝΤΕΟ -ΕΙΚΟΝΕΣ]

 



Σε ολη τη διάρκεια των δύο ημερών που παρέμεινε στον Πειραιά ελλιμενισμενο, το κρουαζιερόπλοιο νέας γενιάς Norwegian Epic φόρτωσε με σύννεφα καπνού τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα και ιδιαιτέρως την Σαλαμίνα όπου κατευθυνόταν ο καπνός του λόγω... του βόρειου ανέμου. 


Επιδημιολογικές μελέτες -στον Πειραιά ουδέποτε έχουν γίνει τέτοιες μελέτες-συνδέουν σταθερά τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ) που εκπέμπουν τα πλοία με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως το άσθμα, καρδιακές προσβολές, και πρόωρη θνησιμότητα. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι κοντά σε ακτές της Ευρώπης, Ανατολικής Ασίας και Νότιας Ασίας όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση πλοίων και αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων οι δείκτες αυτοί είναι υψηλότεροι.

Στις περιοχές αυτές τα αποτελέσματά δείχνουν ότι οι εκπομπές σωματιδίων της ναυτιλίας, είναι υπεύθυνες για περίπου 60.000 θανάτους που σχετίζονται με καρκίνο του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων σε ετήσια βάση.



Οι θάνατοι αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στους κατοίκους των παραλιμένιων πόλεων λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης κοντά σε λιμάνια με μεγάλη εμπορική κίνηση και βέβαια κατά μήκος των θαλασσίων διαδρομών που χρησιμοποιούνται από τα εμπορικά πλοία.
Οι εκπομπές που προέρχονται από την καύση στην κύρια και τις βοηθητικές μηχανές είναι οι σημαντικότερες. Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρησιμοποιεί κυρίως Heavy Fuel Oil (HFO) ως καύσιμο. To HFO είναι προϊόν βαριάς διύλισης και περιέχει μεγάλο αριθμό προσμίξεων με άλλα στοιχεία (οξυγόνο, θείο, νερό κλπ.). Λόγω της σχετικά χαμηλής του τιμής, αποτελεί το πιο διαδεδομένο καύσιμο στη ναυτιλία. Παρατηρητήριο της Πειραίκής.