Latest News

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Εξεταστική για «Λίστα Πέτσα» χωρίς… Πέτσα! Οργή από την αντιπολίτευση - Ποιοι θα καταθέσουν ως μάρτυρες


 Οργισμένες αντιδράσεις πυροδότησε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις η απόφαση της πλειοψηφίας να μην κληθούν ως μάρτυρες ...πολιτικά πρόσωπα.

Η πλειοψηφία των 15 βουλευτών της Ν.Δ παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατέθεσε δεκάδες αιτήματα για κλήσεις μαρτύρων, αποφάσισε να καλέσει μόνο μόλις 18 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση να κληθούν να καταθέσουν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό / κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που “ξέσπασε” η πανδημία Στέλιος Πέτσας ως ο υπεύθυνος υπουργός για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και άλλοι υπουργοί που σχετίζονται με την καμπάνια.

Οργή από την αντιπολίτευση

Η απόφαση να συνεχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την «Λίστα Πέτσα» και την κρατική χρηματοδότηση της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll χωρίς κανένα πολιτικό πρόσωπο στη θέση του μάρτυρα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση.

Για ακρωτηριασμό της δημοκρατίας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να νοθεύσει το αντίκείμενο της έρευνας. “Δεν μπορείτε να λέτε δεν θα βάλεις αυτόν τον μάρτυρα, στην πραγματικότητα ακρωτηριάζετε την αντιπολίτευση και τα συνταγματικά της δικαιώματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία”, είπε, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε αδιανόητο να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα, μιλώντας για ευνουχισμό της επιτροπής, ενώ η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ ανέφερε ότι η επιτροπή είναι είναι πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες. “Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ουδέτερα τα πράγματα χωρίς να εξετάζουμε τον υπεύθυνο”, είπε.

Η ΝΔ αντέκρουσε λέγοντας ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει απαντήσει πολλές φορές για το ζήτημα της διαφημιστικής δαπάνης. “Στόχος σας είναι να κάνουμε πολιτική δίκη”, ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αντέτεινε ότι “δεν υπάρχει κανένας ακρωτηριασμός του δικαιώματος της μειοψηφίας”. Χαρακτήρισε δεν αντιδημοκρατική τη φράση του Γιάννη Ραγκούση ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη η λίστα μαρτύρων μας”. Η ΝΔ πρότεινε να έρθει εκπρόσωπος του υπουργείου που ήταν υπεύθυνος για καμπάνια ενημέρωσης.

Παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν κατάλογο με 18 μάρτυρες, αρχής γενομένης με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου και τον πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλ. Σκαναβή.

ΝΔ: Στόχος να προστατευτει η διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης:

“Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή ανέφεραν:

“Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη

Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ο,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση , αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα,μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανηψιός, Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία”.

Αντίδραση Τσίπρα

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από πλευράς του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ευθέως ότι κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυστηρό ύφος χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα», σχολιάζει και καταλήγει:

«Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία».

Η λίστα των μαρτύρων της ΝΔ:

Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου
Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής
Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης
Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος
Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος
Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου,
Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη
Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.
Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)
Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN
Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη
Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.
Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ.Αριστείδης Σωτηρόπουλος
Εκπρόσωπος Opinion Poll και ΄΄ REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης
Εκπρόσωπος Vox Popular
Εκπρόσωπος Bridging Europe
Εκπρόσωπος Common View
Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η λίστα των μαρτύρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Στυλιανός Πέτσας: αν. Υπουργός Εσωτερικών, τ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
Θεόδωρος Σκυλακάκης: αν. Υπουργός Οικονομικών
Βασίλειος Κικίλιας: Υπουργός Τουρισμού, τ. Υπουργός Υγείας
Γρηγόριος Δημητριάδης: Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού
Ιωάννης Μαστρογεωργίου: Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
Νικόλαος Κουλοχέρης: Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής (στο Υπουργείο Οικονομικών)
Παναγιώτης Πρεζεράκος: Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας (στο Υπουργείο Υγείας)
Άγγελος Μπίνης: Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Μιχαήλ Γκάλγκος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «INITIATIVE MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Αναστάσιος Πράσινος: Πρόεδρος της εταιρείας «MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Στυλιανός Σπυρίδης: Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Εμμανουήλ Παπαπολύζος: Πρόεδρος της εταιρείας «TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Χαράλαμπος Μπιζούμης – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»
Αλεξάνδρα Δρόσου – Προϊσταμένη Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης
Μιχαήλ Διαμαντής: Μέλος και Διαχειριστής της εταιρείας «OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Αριστείδης Σωτηρόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.»
Δημήτριος Μαύρος: Αντιπρόεδρος του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΣΕΔΕΑ)»
Ιωάννης Σμυρλής: Πρόεδρος του «Εnterprise Greece – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»
Γεώργιος Φιλιόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του «Εnterprise Greece – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»
Βασιλική Κύρκου: Γενική Διευθύντρια του «Εnterprise Greece – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»
Νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρίας ή του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN comprising of Edelman Public Relations Worldwide NV and Daniel J Edelman Limited, η οποία συνυπέγραψε με την «Εnterprise Greece», την από 5/10/2021 σύμβαση με ΑΔΑΜ: 21SYMV009332865
Xαϊκάλης Ευστάθιος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «COMMUNICATION EFFECT ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», μέλος στην Ελλάδα του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών «EDELMAN».
Νικόλαος Λεοντόπουλος και Χριστόφορος Κάσδαγλης: Δημοσιογράφοι – Ιδιοκτήτες της εταιρείας «REPORTERS UNITED ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (www.reportersunited.gr)
Αθανάσιος Κουτρομάνος : Πρόεδρος Ολομέλειας ΕΣΡ
Νικόλαος Κιάος: Μέλος Ολομέλειας ΕΣΡ
Γεώργιος Πλειός: Μέλος Ολομέλειας ΕΣΡ
Θέμης Μπερεδήμας: Πρόεδρος Δ.Σ. Συντακτών Ένωσης Συντακτών Ημερήσιου Τύπου
Αντωνιάδου Μαρία: Πρόεδρος της «Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.)»
Κατσαϊτης Γεώργιος: Πρόεδρος του «Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)»
Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Πρόεδρος της «Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.)»
Νόμιμος εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα – Reporters Without Borders (RSF)»: Διεθνής ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (www.rsf.org)
Νόμιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου – International Press Institute (IPI)»: Διεθνές δίκτυο για την ελευθερία του Τύπου (www.ipi.media)
Στέφανος Λουκόπουλος: Διευθυντής της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Vouliwatch (vouliwatch.gr)
Νικόλαος Βουλέλης: Διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών
Κώστας Βαξεβάνης: Διευθυντής Εφημερίδας Documento
Σταύρος Μαλιχούδης: Δημοσιογράφος – Μέλος Δ.Σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon (www.wearesolomon.com)
Στέργιος Καλόγηρος: Δημοσιογράφος ΒΕΡΓΙΝΑ TV
Βασιλική Παπαλουκά: Δημοσιογράφος www.pointmedia.gr

Ο κατάλογος προτεινόμενων μαρτύρων του ΚΙΝΑΛ:

Βασίλειος Κοντοζαμάνης, τ. Αν. Υπουργός Υγείας
Βαλέρια Τσάμη, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)
Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ)
Αντώνιος Δημητρίου, Πρόεδρος Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) ή Γεώργιος Σιμόπουλος, ΓΓ της ιδίας Ένωσης.
Αντώνιος Μουντάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ)
Μιχαήλ Σαββάκης, Πρόεδρος Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)
Αλέξιος Σκαναβής, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ)
Γεώργιος Κατσαΐτης: Πρόεδρος Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

Η λίστα μαρτύρων και τα έγγραφα που προτείνει το ΜέΡΑ 25:

Γιώργος Πλειός (μέλος ΕΣΡ).
Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ)
Matina Stevis (δημοσιογράφος).
Βαγγέλης Μαρινάκης (Μεγαλομέτοχος ομίλου Alter Ego – Argos).
Γιάννης Αλαφούζος (Μεγαλομέτοχος Ομίλου ΣΚΑΪ).
Γιάννης Βαρδινογιάννης (ALPHA – STAR Channel)
Αυγουστίνος Ζενάκος (δημοσιογράφος).
Νίκος Σμυρναίος (Πανεπιστημιακός)
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Δημοσκόπος – Νυν Υπουργός ΠροΠο)
Ιβάν Σαββίδης (Μεγαλομέτοχος ομίλου OPEN)
Κωνσταντίνος Πουλής (Δημοσιογράφος)
Γιάννης Μαυρής (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue)
Θοδωρής Κυριακού (όμιλος Αnt1)
Δημήτρης Μελισσανίδης (Ναυτεμπορική)
Χριστόφορος Βερναρδάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – πρώην Πρόεδρος VPRC)
Μαρία Δεναξά (Δημοσιογράφος)

Έγγραφα

Χρηματοοικονομικές καταστάσεις – ισολογισμοί όλων των ΜΜΕ που κυκλοφορούν/εκπέμπουν σε πανελλαδικό δίκτυο

Στοιχεία για τη Διαφημιστική Δαπάνη προς τα ΜΜΕ των κάτωθι: ΟΠΑΠ – Ποσά ανα Μέσο
Τράπεζες – Ποσά ανά Μέσο

Τις ετήσιες και τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις – βάσει του Ν.3603/2007 άρθρο 6 – των οποιασδήποτε μορφής έργων που ανέθεσαν σε εταιρείες δημοσκοπήσεων φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, καταστάσεις που τηρούνται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και αποστέλλονται στο τέλος κάθε έτους στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.