Latest News

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις υπό τον φόβο έξαρσης της πανδημίας – Μάσκες και δρακόντεια μέτρα (Live)


 Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων και οι υψηλοί επιδημιολογικοί δείκτες επισκιάζουν και φέτος τον εορτασμό της εθνικής επετείου της ...28ης Οκτωβρίου.

Η ανησυχία ειδικών και πολιτείας για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε σε τροποποιήσεις ή ακυρώσεις των παρελάσεων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, στην οποία είθισται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγάλη, στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα δεδομένα φέτος έχουν μεταβληθεί άρδην σε σχέση με άλλες χρονιές, ώστε η σημερινή παρέλαση να διαρκέσει μία μόνο ώρα (ξεκινώντας στις 11 το πρωί), με τη συμμετοχή αυστηρά στρατιωτικών τμημάτων, προς αποφυγή συνωστισμού.

Παρόλα αυτά, μαχητικά αεροσκάφη της ομάδας επιδείξεων «Ζεύς» θα πραγματοποιήσουν πτήσεις, ενώ φέτος θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις και το ιστορικό μαχητικό Spitfire, που θα πετάξει μαζί με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Δείτε live εικόνα από την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη από την ΕΡΤ:

Αυστηρή προειδοποίηση και στο βάθος πρόστιμα, απευθύνουν οι Αρχές και για τους θεατές, καθώς καμία παρέκκλιση από την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

«Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι» αναφέρει σε σχετική οδηγία του, καταλήγοντας πως «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους» σημειώνει στην σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.


Μάλιστα, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα προβαίνουν σε αυστηρές συστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βεβαιώνονται πρόστιμα για συνωστισμό.Αισθητή αναμένεται η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στις φετινές παρελάσεις
, ώστε να αποτραπούν τόσο πιθανές διαδηλώσεις αρνητών των εμβολιασμών, όσο και συνθήκες μαζικής διασποράς του ιού.