Latest News

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Καλά, χαρίζουν τα 140 στρέμματα στο Παλατάκι για μια παιδική χαρά της COSCO; [ΕΙΚΟΝΕΣ]


Τον κίνδυνο να χαθούν για το Δήμο Πειραιά τα 140 καταπατημένα στρέμματα από την
COSCO στο Παλατάκι, με αφορμή τα σχέδια για μια παιδική χαρά...επισημαίνει το Παρατηρητήριο της Πειραικής, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής;

''Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά, ο Δήμαρχος εισηγείται την έγκριση µνηµονίου συνεργασίας µεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. & ∆ήµου Πειραιά για την κατασκευή πάρκου πλησίον στην Πύλη Ε12.

Αφού η COSCO εξασφάλισε ως δώρο από την κυβέρνηση το 67% των μετοχών του λιμένα σπεύδει να τακτοποιήσει «τα του οίκου της» στα κατεχόμενα 140 στρέμματα Δημοτικής περιουσίας στο Παλατάκι.

Με ένα μνημόνιο 15ετούς διάρκειας θέτει τους όρους για κατασκευή «πάρκου» το οποίο θα ονομάσει πάρκο του ΟΛΠ,αποτελούμενο από αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, γυμναστήριο, ποδηλατοδρόμιο και ολίγο πράσινο το οποίο θα συντίθεται με τεχνητούς χλοοτάπητες, καλλωπιστικούς θάμνους και κάποια δέντρα ακριβώς μπροστά από το 5αστερο ξενοδοχείο που προγραμματίζεται προς ανέγερση μελλοντικά(τυχαίο;).
Με αυτόν τον τρόπο η COSCO εξυπηρετώντας ως συνήθως τις ανάγκες της και όχι τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων επιχειρεί:
1.Να εμφανίσει την υποχρέωσή της που απορρέει από το νόμο, για δημιουργία ανοικτού χώρου πρασίνου και την απόδοσή του στους πολίτες ως προσφορά δική της στα πλαίσια της εταιρικής της ευθύνης!
2.Να τσιμεντοποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή δημιουργώντας χρήσεις δύο καταστημάτων εστίασης τα οποία θα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά ή ίδια αντί της δημιουργίας πράσινης ζώνη αντιρρύπανσης ως άμυνα στους εκπεμπόμενους ρύπους των κρουαζιεροπλοίων.
3.Να υποβαθμίσει την αξία του μνημειακού χώρου(590 μέτρα Κονώνειου τείχους μέσα στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας Ε12).
4. Να αποκλείσει τους κατοίκους με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος-φράκτη από την πρόσβασή στην πολιτιστική τους κληρονομιά, (το αρχαίο τείχος και το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή) γράφοντας για άλλη μια φορά τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων της .
5.Να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα εμποδίζουν την περαιτέρω διεκδίκηση τόσο των κατεχόμενων στρεμμάτων όσο και της πρόσβασης στην πολιτιστική μας κληρονομιά'.


Καταλήγοντας το Παρατηρητήριο της Πειραίκής τονίζει -
  • Απευθυνόμαστε στον Δήμαρχο του Πειραιά για να του υπενθυμίσουμε ότι τα 140 στρέμματα στο Παλατάκι αποτελούν δημοτική περιουσία,
• ότι η σύνδεση των κατοίκων με την πολιτιστική κληρονομιά τους, το αρχαίο τείχος και το Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή προβλέπονται από τον υπ Αριθμ. 3121.6/717/2020 νόμο.
• ότι στην περιοχή υπάρχει σοβαρό θέμα ρύπανσης από τα κρουαζιερόπλοια ενώ είμαστε πλήρεις από θάμνους και χλοοτάπητες
• ότι το πάρκο δεν είναι της ΟΛΠ αλλά των Πειραιωτών.
• Ότι οφείλει να διεκδικήσει ακέραια τα δικαιώματα των δημοτών του όπως αναγράφονται στον προαναφερθέντα νόμο''.