Latest News

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Σαμαράς για ΝΔ: Με θέσεις «Ποταμιού» δεν κατακτάμε το πολιτικό Κέντρο - Τι είπε για τουρκικές προκλήσεις

 
«Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις "Ποταμιού" δεν κατακτάμε το "πολιτικό Κέντρο"…» σχολίασε σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ερωτηθείς για τον χώρο που εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

 

Ο κ. Σαμαράς συμπληρώνει πως «είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις» και επισημαίνει πως το σημαντικότερο είναι το εξής ερώτημα: «με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά τι θα γίνει;».

 

«Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί "διεύρυνσης". Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ' όσους προσελκύεις», αναφέρει.

 

«Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα "μήνυμα", υπάρχει "συμβολισμός". Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα», σχολίασε για τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Για την κοινή του είσοδο με τον Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δηλώνει πως «μόνο μήνυμα ενότητας είναι» και πως «πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν, όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στη γειτονική χώρα και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .«Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει προχθές από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα…. Δείτε και τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη με το γαλλικό πλοίο. Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει το "δόγμα της γαλάζιας πατρίδας", καθιστώντας παράλληλα ανενεργή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ», δηλώνει.

 

Και μεταξύ άλλων τονίζει:

 

«Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες. Η πίεση αυτή θα έπρεπε μάλιστα να εντείνεται, όπως εντείνονται οι προκλήσεις. Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε»

 

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός βάλλει κατά της Ανγκελα Μέρκελ και μιλά για αρνητικό ρόλο που έπαιξε σε διάφορες στιγμές της ελληνικής κρίσης. «Όταν τα καταφέρναμε» επισημαίνει «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα». Την χαρακτηρίζει «διαχειρίστρια» και «όχι οραματίστρια» και προσθέτει ότι «εκμεταλλεύθηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί».