Latest News

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη -Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες

 


Στο χορό των Ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ...έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας, καθώς ετοιμάζονται να περάσουν τη δεύτερη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους.

Στα 359 τα μη κατοικήσιμα κτήρια μόνο στις πρώτες αυτοψίες

Τι έδειξαν οι αυτοψίες

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν  διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

  • αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.


Η χρηματοδότηση των δύο σεισμόπληκτων δήμων

Ακολουθούν οι αποφάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με τις οποίες εγκρίνονται οι παρακάτω χρηματοδοτησεις για άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021:

1. για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας του Ν. Ηρακλείου, το ποσό των οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (800.000,00€),
2. για το Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων του Ν. Ηρακλείου, το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00€) 


Δεύτερη νύχτα στους δρόμους οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοκ από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι αλλά και την μετασεισμική ακολουθία που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει αγωνία, διαμονή σε σκηνές ή ξενοδοχεία, συσσίτια και φόβο για το αύριο. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Οι περισσότεροι από τους πληγέντες στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα αφού ο σεισμός τους άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο.

«Αγκάθι» όπως τονίζεται, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν πείθονται εύκολα να απομακρυνθούν από τα σπίτια που έζησαν μια ολόκληρη ζωή, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν... 

Με τη βοήθεια των αντρών του Στρατού στήθηκαν οι σκηνές, σε κάθε μία από τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα ενώ ήδη έχουν γίνει αυτοψίες σε δύο κατασκηνώσεις προκειμένου να μεταφερθούν και εκεί πληγέντες.

Επίσης, δωμάτια ξενοδοχείων σε Καστέλλι και Ηράκλειο είναι διαθέσιμα για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.