Latest News

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα

 


Πάνω από 60% έφτασε την περασμένη εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοιού στα λύματα... σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη.

 

«Η αύξηση ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα» δήλωσε.

 

Ο καθηγητής της Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί κάποια περαιτέρω διάδοση, «τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό» έτσι ώστε να μην σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων.

 

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τον Σεπτέμβριο

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο ότι θα επικρατήσει. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ «ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».

 

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

 

Υγειονομική «βόμβα» οι εικόνες συνωστισμού στα κέντρα διασκέδασης

 

Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής «Από τις έξι» με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης ο κ. Θωμαϊδης επισήμανε ότι τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις εικόνες από τα μαγαζιά. «Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά» ανέφερε.