Latest News

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Απεργία: Μαζικό «όχι» από εργαζόμενους όλης της χώρας στο εργασιακό νομοσχέδιο (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)


 Ένα ηχηρό «όχι» στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είπαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις...

της χώρας.

Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξε στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ με ένα μαζικό συλλαλητήριο και πορεία ενώ ακολούθησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» και απαίτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του στη Βουλή.

Οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, και σιγά σιγά άρχισαν να παραδίδονται οι δρόμοι στην κυκλοφορία καθώς νωρίτερα είχαν κλείσει όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:34

Στις διαδηλώσεις εκτός από απλούς εργαζόμενους και φοιτητές, συμμετείχαν και οι αρχηγοί των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις για την απεργία ήταν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής του ΜεΡα25Γ. Βαρουφάκης.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33

Ο κ. Κουτσούμπας, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων.

Όπως σημείωσε δε, τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια.  

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:23

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω τονίζοντας οτι «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:06

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί «περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μισθό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:39

Μαζική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

 Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το voria.gr,  βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις,  όπως στην Πάτρα, την Κρήτη και στα Ιωάννινα με τους διαδηλωτές να ζητούν να αποσυρθεί .

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμμετέχουν σήμερα μαζικά στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στις 10.30 το πρωί Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας).

Στην Κεντρική πλατεία της Κοζάνης σωματεία συγκεντρώθηκαν διαδηλώνοντας ενάντια:

-Στην κατάργηση του 8ώρου,

-Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,

-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,

-Στην αποδυνάμωση της απεργίας,

-Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,

-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα. 

«Πυρά» από τα συνδικάτα 

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις» 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:27