Latest News

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Άρση μέτρων: Εστίαση με μουσική, διεύρυνση ωραρίου- Αλλαγές σε σινεμά, συναυλίες, δεξιώσεις

 


Το πράσινο φως για άρση επιπλέον μέτρων άναψαν η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν από αύριο Σάββατο να απολαμβάνουν νέες... ανάσες ελευθερίας.

 

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 12 Ιουνίου το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μια ώρα, έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, επιστρέφει και η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ανοίγουν επίσης επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές, αυξάνονται οι προβολές στα θερινά σινεμά, αλλά και η πληρότητα σε συναυλίες και θέατρα, ενώ αλλάζει επίσης ο αριθμός καλεσμένως σε δεξιώσεις. 

 

Διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τη 01:30 π.μ.

 

Οι ειδικοί αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί με τους περισσότερους πλέουν να έχουν χαλαρώσει την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό επέλεξαν να μην προχωρήσουν ακόμη στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και να το επεκτείνουν από τις 12:30 που ίσχυε, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μουσική στους εξωτερικούς χώρους που λειτουργούν στην εστίαση και θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι. Επίσης από το αύριο θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και θα αφορά μόνο τα καταστήματα που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

 

Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν την ίδια μειούμενη εικόνα τότε από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ εκείνη την περίοδο αναμένεται να αυξηθεί και η τουριστική κίνηση, η οποία θα κλιμακωθεί τους επόμενους δύο μήνες.

 

Δύο προβολές στα θερινά σινεμά

 

Η επέκταση του ωραρίου μέχρι την 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους θερινούς κινηματογράφους να πραγματοποιήσουν δύο προβολές καθώς μέχρι τώρα αυτό ήταν ανέφικτο.

 

Το ίδιο ισχύει με τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρώνονται νωρίτερα από τις 12 το βράδυ προκειμένου να έχουν αποχωρήσει όλοι ακόμα και οι εργαζόμενοι πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

 

Αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα και συναυλίες


Εκτός από το ωράριο και την μουσική ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης αύξηση της πληρότητας σε θέατρα και συναυλίες ανάλογα με την χωρητικότητα που διαθέτουν.

 

Στις 1.000 θέσεις η πληρότητα θα φτάνει το 75%, στα 5.000 καθίσματα θα πέφτει στο 70% και στο 65% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 15.000 θέσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως για την παρακολούθηση των ζωντανών ακροαμάτων η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονα παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

 

Τι ισχύει για δεξιώσεις και πανηγύρια


Για να έχουν τον χρόνο να προγραμματίσουν γάμους ή βαφτίσια οι πολίτες ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουλίου στις δεξιώσεις θα μπορούν να είναι καλεσμένα μέχρι 300 άτομα τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και τις αποστάσεις που θα πρέπει να έχει το κάθε τραπέζι.

 

Παράλληλα, τα πανηγύρια θα επιτρέπονται μόνο όταν είναι το 50% των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας πλήρως εμβολιασμένοι, με στόχο να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown.