Latest News

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Ψηφίστηκε επί της αρχής το εργασιακό νομοσχέδιο


 Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το εργασιακό νομοσχέδιο που... προωθεί η κυβέρνηση.

 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση (αναλυτικά ν/σ «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “ Επιθεώρηση Εργασίας” - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».)

 

Οικονομικό Επιμελητήριο: Θετικές κάποιες διατάξεις και άλλες που πρέπει να καταργηθούν

 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα με καθυστέρηση, είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφερόμενος κυρίως στις διατάξεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας και τις διατάξεις για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

 

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται, κατά τον ίδιο, και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ως εργαλείο για τους ελέγχους και τη μείωση της παραβατικότητα των εργοδοτών. Χαιρέτισε επίσης και τις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία.

 

Ωστόσο, ο κ. Κόλλιας επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή ακόμη και κατάργησης. Σε αυτές συμπεριέλαβε την πρόσθετη εργασία των απασχολούμενης μερικής απασχόλησης.

 

«Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

 

Κατά τον ίδιο, η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. 

 

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, ο κ. Κόλλιας είπε ότι η διάταξη πρέπει να ανακληθεί γιατί μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας.

 

«Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Κόλλιας τόνισε επίσης ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν Κυριακές αλλά θα πρέπει να γίνει με όρους όπως ο συνεχής έλεγχος από τον κρατικό μηχανισμό των εργασιακών σχέσεων. 

 

ΣΕΤΕ: Θετική η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αλλά με μειωμένα πρόστιμα στην πρώτη φάση εφαρμογής

 

Υπέρ του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Τόνισε όμως, ότι πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα ελάφρυνσης από το λειτουργικό κόστος που θα προκύψει, κατά την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

 

Ο Ηλίας Κικίλιας, εκ μέρους του ΣΕΤΕ, είπε ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα, πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, γιατί οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος. 


Ζήτησε επίσης, στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου να μην εξομοιώνεται η συγκεκριμένη παράβαση, από άποψη βαρύτητας, με την παράβαση παράνομης απασχόλησης εργαζόμενου. Γι΄αυτό ο ΣΕΤΕ προτείνει, στην πρώτη φάση, σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής κάρτας, να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης καταχώρισης αλλαγής ωραρίου.