Latest News

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογαν – Πως και γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε μορατόριουμ


Ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς τα γνωστά γεγονότα  τα συνήθη επεισόδια  στο Αιγαίο ευελπιστεί ότι θα περάσει η ελληνική κυβέρνηση  μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν ...στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και την δέσμευση του Τούρκου προέδρου ότι θα τηρήσει το μορατόριουμ τους καλοκαιρινούς μήνες…

Η φωτογραφία που έκανε τον γύρω του κόσμου με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται σαν να προσκυνάει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι την πρώτη στιγμή ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε  αποφασίσει  να μην σπάσει τους δεσμούς με την δύση –Αμερική και Ευρώπη- στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.


Έτσι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε ένα κλίμα που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς , ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας τα δικά του σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την τουρισμό έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μορατόριουμ τους μήνες του καλοκαιριού.

“Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων μας. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι:“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος

Στην  συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν- που τελικά δεν έγινε μόνο ανάμεσα στους δύο αφού την τελευταία στιγμή  ο Τούρκος πρόεδρος   ζήτησε να παραστεί στην αίθουσα και ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και έμπιστος συνεργάτης του Ιμπραήμ Καλίν και να αναλάβει ρόλο μεταφραστή με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέγει στον αντίστοιχο ρόλο την  διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή -καταγράφηκαν και πάλι μεγάλες διαφωνίες αφού η κάθε πλευρά έβαζε τα δικά της θέματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να προχωρήσει “βήμα – βήμα η βελτίωση των σχέσεων” των δύο χωρών.

Ωστόσο καταγράφηκαν και οι μεγάλες διαφορές σε μία σειρά θεμάτων όπως είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών –ζήτημα που για την χώρα μας δεν υπάρχει-ενώ η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ως μοναδική διαφωνία την  οριοθέτηση της  υφαλοκρηπίδας

Στο τραπέζι τέθηκε, σύμφωνα με πηγές της Κυβέρνησης και το προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν… “αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις”. Ανέφερε δε, ότι… κίνηση καλής θέλησης θα αποτελούσε η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες – μετανάστες των οποίων έχουν απορριφθεί τελεσιδικίσει οι αιτήσεις ασύλου.  

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έδωσε το “πράσινο φως” για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ συμφωνήθηκε και η προώθηση της λεγόμενης “θετικής ατζέντας”, επί των 25 σημείων που επεξεργάζονται Φραγκογιάννης και Ονάλ πρόσφατα στην Καβάλα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασία, στο επίκεντρο βρίσκονται οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, ο τουρισμός, τομείς αφορούν στο περιβάλλον, και οι τηλεπικοινωνίες.