Latest News

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την άρση των μέτρων - Πότε ανοίγουν παραλίες, σχολεία και Πολιτισμός

 


Στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων και άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού... βρίσκεται η χώρα.

 

Ο συνδυασμός της επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος και η διενέργεια των self test φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

 

Βήμα – βήμα η κυβέρνηση σχεδιάζει τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, με ορόσημο την 15η Μαΐου, οπότε και η χώρα ανοίγει επίσημα τις πύλες στους τουρίστες.

 

Σήμερα οι αποφάσεις για αθλητισμό και πολιτισμό

 

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα γίνει με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποφασιστεί το άνοιγμα ή μη δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση της κυβέρνησης την οποία θα μεταφέρει η κ. Μενδώνη θα αφορά στο άνοιγμα των μουσείων, των θερινών σινεμά, αλλά και την πραγματοποίηση συναυλιών.

 

Οι τρεις ημερομηνίες που προτείνονται για το άνοιγμα του Πολιτισμού φέρεται να είναι οι εξής:

 

  •     14 Μαΐου άνοιγμα των μουσείων (μία ημέρα μετά, 15 Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός οπότε δίνεται προτεραιότητα)
  •     21 Μαΐου άνοιγμα θερινών σινεμά (δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και στους πολυκινηματογράφους)
  •     28η Μαΐου άνοιγμα θεάτρων και διεξαγωγή συναυλιών


Βεβαίως, αν εγκριθεί η εισήγηση, η επαναλειτουργία μουσείων, κινηματογράφων, σινεμά και συναυλιών θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας - όπως θερμομέτρηση των πελατών κατά την είσοδό του, περιορισμένο αριθμό φιλοξενούμενων ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποστάσεις.

 

Τι θα ισχύσει με τον αθλητισμό

 

Επί τάπητος στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, θα τεθεί και το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων. «Οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια» είχε, άλλωστε, προαναγγείλει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις 10 Μαΐου, αν και προσώρας δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση γι' αυτό.

 

Οι ημερομηνίες -«κλειδιά»

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

 

  • Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

 

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν ξανά νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, όχι όμως και βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.