Latest News

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Νάντια Κομανέτσι: Αποκαλύψεις για κακοποίηση στις προπονήσεις – Λιμοκτονία και χαστούκια για το «απόλυτο 10» της ενόργανης


 Ο θρύλος που ακούει στο όνομα, Νάντια Κομανέτσι, που άλλαξε για πάντα το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, φαίνεται πως έπεσε και η ίδια θύμα κακοποίησης από τον... προπονητή της.

 

Αυτό αποκαλύπτει βιβλίο που αντλεί πληροφορίες από τη μυστική αστυνομία της Ρουμανίας και το οποίο φέρνει στο «φως» υποθέσεις που αφορούν σε κακοποίηση σε βάρος αθλητριών της ενόργανης.

 

Το «Nadia and the Securitate» με συγγραφέα τον Ρουμάνο, Στέγιαρελ Ολάρου, επικαλείται έγγραφα της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.

 

Σε αυτό παρουσιάζονται περιστατικά λιμοκτονίας και σωματικής κακοποίησης που είχαν υποστεί οι αθλήτριες στη Ρουμανία, την περίοδο του Τσαουσέσκο.

 

Όπως αναφέρει ο Ολάρου στο βιβλίο, οι μυστικοί αστυνομικοί ήταν αρκετές φορές σοκαρισμένοι από τη μεταχείριση που λάμβαναν οι νεαρές αθλήτριες από τον προπονητή Μπέλα Καρολί και τη σύζυγό του Μάρθα.

 

Έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ πριν κοιμηθούν

 

«Η λιμοκτονία των αθλητριών ήταν μια συνήθης πρακτική από τους Καρόλι» αναφέρει ο Ρουμάνος συγγραφέας. Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ πριν κοιμηθούν. Τόσο πολύ πεινούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε συζήτηση, να πιουν νερό από την τουαλέτα στα κρυφά, επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν να πιουν νερό. Μερικές κατέληξαν να πάσχουν από βουλιμία. Έγιναν ειδικοί στην κλοπή τροφίμων, τα οποία έκρυβαν σε μέρη που νόμιζαν ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει, όπως το στρίφωμα της κουρτίνας» επισημαίνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καρόλι προσέβαλε επίσης διαρκώς τα κορίτσια, αποκαλώντας τις «χοντρο-αγελάδες» και «γουρούνια».

 

Στο μεταξύ, έγγραφα της μυστικής αστυνομίας περιγράφουν περιστατικά κατά τα οποία ο Καρόλι απολάμβανε γεύματα με μπριζόλες και τηγανητές πατάτες μπροστά στα υποσιτισμένα κορίτσια.

 

Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη που περιείχε το βιβλίο, η Κομανέτσι ισχυρίστηκε ότι την είχαν χαστουκίσει και πως έζησε σε συνθήκες λιμοκτονίας για περίπου τρεις ημέρες.

 

H Νάντια Κομανέτσι δήλωσε για το νέο βιβλίο: «Γνώριζα για το έργο του Ολάρου και την έρευνά του σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και τους πληροφοριοδότες της αστυνομίας. Του είπα ότι όλα όσα θυμάμαι τα κατέγραψα στο βιβλίο μου ''Letters to a Young Gymnast''. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Η ζωή συνεχίζεται».

 

«Κερδίζουν. Αυτό μετράει»

 

Ο Μπέλα Καρόλι ερωτηθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται σε βάρος του στο βιβλίο, φαίνεται πως δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς λέγοντας: «Από τη φύση μου δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος.Δεν είναι ποτέ αρκετό, ποτέ. Οι γυμναστές μου είναι οι καλύτερα προετοιμασμένοι στον κόσμο. Και κερδίζουν – αυτό είναι το μόνο που μετράει».

 

Σύμφωνα με τη New York Post, oι Καρόλι αντιμετωπίζουν μηνύσεις και στις ΗΠΑ για διάφορες μορφές κακοποίησης. Το ζευγάρι έχει κατηγορηθεί επίσης ότι έκανε τα στραβά μάτια όταν ο Λάρι Νάσαρ, πρώην αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, κακοποιούσε σεξουαλικά κορίτσια. Οι Καρόλι από τη μεριά τους έχουν μηνύσει την USA Gymnastics ζητώντας αποζημίωση για την ακυρωθείσα πώληση των προπονητικών τους εγκαταστάσεων σε ένα ράντσο στο Τέξας, την τοποθεσία όπου ο Νάσαρ διέπραξε μερικά από τα εγκλήματά του