Latest News

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Το παρασκήνιο της on air ρήξης Δένδια - Τσαβούσογλου -Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για το επεισόδιο


 Σε δημόσια αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά εκτυλίχθηκαν οι δηλώσεις, του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου... χθες στην Άγκυρα.

 

Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών αντανακλά τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών. Χθες, στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αναδύθηκαν σχεδόν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές: μειονοτικό, ανατολική Μεσόγειος, προσφυγικό και κυπριακό.

 

Mετά το πέρας του ασυνήθιστου περιστατικού, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. 

Είχαν εκτενή συνομιλία πριν και μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η δημόσια και ειλικρινής διατύπωση των διαφωνιών, θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά στην ένταση των τελευταίων μηνών.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί προσπάθειας να συγκροτηθεί και μια θετική ατζέντα, και στους δύο γύρους συζητήσεων, η τουρκική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και της ανάγκης να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές για την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για 18.000 επαναπροωθήσεις, κάτι που η Αθήνα απέρριψε. 

 

Σημειώνεται πως από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι οι όποιες συζητήσεις για διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να γίνονται υπό την «ομπρέλα» της Ευρώπης και της ΕΕ αφού από τα γεγονότα στον Έβρο κι έπειτα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό, αλλά για ευρωτουρκικό ζήτημα.

 

Σε αυτό το κλίμα απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Μία τέτοια συνάντηση  θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», ξεκαθάρισε χθες η κυβερνητική πριν το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο ομολόγους.


Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για το επεισόδιο Δένδια και Τσαβούσογλου


Για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και το τουλάχιστον θερμό κλίμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε γράφουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.


DW: Σύγκρουση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών, γράφει η DW.

«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.


Al Jazeera: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη Τύπου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εναρκτήρια σχόλιά του για να εκφράσει σειρά πολύχρονων παραπόνων σε βάρος της Τουρκίας, γράφει το Al Jazeera, επιλέγοντας και αυτό τη λέξη «σύγκρουση» για τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει.


Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες

Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το Reuters.

«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο πέρσι.

Ωστόσο η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του.

«Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


France24: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου

Για σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γράφει και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος των συνομιλιών ήταν, αναφέρει, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών.

Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια.

«Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» γράφει το AFP.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου, σε μια πολύ φορτισμένη στιγμή, στη διάρκειας της 35λεπτης συνέντευξης Τύπου.

«Εάν κατηγορείτε ανοιχτά τη χώρα και τον λαό μου ενώπιον του Τύπου, πρέπει να απαντήσω» είπε ο Τσαβούσογλου.