Latest News

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τον Κοντονή

 


Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τον Σταύρο Κοντονή και τη δήλωση που...


έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κοντονής κατέθεσε σήμερα στο Ειρηνοδικείο, για τις δηλώσεις που είχε κάνει περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

 

Προσερχόμενος στο Ειρηνοδικείο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης «αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που την υλοποίησε» και προανήγγειλε ότι θα αναφερόταν στην κατάθεσή του «σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση επιτέθηκε στον κ. Κοντονή, αποκαλώντας «ανοησίες» της δηλώσεις του, ενώ τον χαρακτήρισε «αχθοφόρο πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων». Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης «δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα» και ακολούθησε ένα «πινγκ- πονγκ» ανακοινώσεων με ανταλλαγή «πυρών» ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.

 

«Αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων»

 


Στην πρώτη του αντίδραση για τα λεγόμενα του Σταύρου Κοντονή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανοησίες» και ευχήθηκε στον πρώην στέλεχός του «καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

 

Παράλληλα η Κουμουνδούρου θύμισε τη δήλωση του πρώην υπουργού στη Βουλή, κατά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Αντί άλλου σχολίου για τις ανοησίες του κ. Κοντονή, παραθέτουμε αυτολεξεί την κατακλείδα της ομιλίας του στη Βουλή κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων:

 

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα, τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους. Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα”.

 

Του ευχόμαστε καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

 

Πελώνη: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

 

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η «σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ» να βγάλει ανακοίνωση χωρίς να παίρνει θέση για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

 

«Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά», τόνισε η κ. Πελώνη.

 

Αναλυτικά η δήλωσή της:

 

«Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

 

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019 προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η τότε Κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας.

 

Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας των καταγγελιών του πρώην Υπουργού της Κυβέρνησής του, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Μήπως τα επιχειρηματικά συμφέροντα καθοδηγούν και την κυβέρνηση;»

 

Απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο, η Κουμουνδούρου σχολίασε πως η δήλωσή της «επιβεβαίωσε ότι ο κ. Κοντονής λειτουργεί πια ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

 

«Μένει να φανερωθούν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον καθοδηγούν. Ή μήπως καθοδηγούν και την ίδια τη κυβέρνηση;», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.



Αναλυτικά η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Το ότι ο κος Κοντονής λειτουργεί πια ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση της κας Πελώνη.

 

Φανερώθηκε από μόνη της.

 

Μένει να φανερωθούν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον καθοδηγούν. Ή μήπως καθοδηγούν και την ίδια τη κυβέρνηση;

 

Κοντός ψαλμός ...».

 

Πελώνη: Ο Κοντονής ήταν υπουργός του Τσίπρα και όχι του Μητσοτάκη

 

Συνέχεια στην κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε με νεότερη δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη.

 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Κοντονής ήταν υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και όχι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Παράλληλα σχολιάζει ότι αν όντως είναι «αχθοφόρος συμφερόντων», όπως τον καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα πρέπει να απολογηθεί αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει αυτό το ρόλο και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα».

 

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Πελώνη

 

«Για αρχή, ας θυμίσουμε τα βασικά: Ο κ. Κοντονής ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα, όχι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ας απαντήσει στα ερωτήματα που προκαλούν οι καταγγελίες ενός εκ των κορυφαίων Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Αν είναι όντως αχθοφόρος συμφερόντων, όπως τον καταγγέλλουν οι πρώην σύντροφοί του, θα πρέπει να απολογηθεί αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει αυτό το ρόλο και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα.

 

Ας αλλάξουν κασέτα λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ και ας δώσουν απάντηση, ειδικά όταν τα ερωτήματα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας και αγγίζουν θεσμούς της Δημοκρατίας».