Latest News

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές έπεσαν οι τιμές, πού αυξήθηκαν (ΠΙΝΑΚΕΣ)

 


Παρά την πανδημία, η αγορά ακινήτων παρουσίασε αύξηση τιμών... σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, το 2020, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην αγορά των κατοικιών σημειώθηκε αύξηση των τιμών, με τις τιμές των διαμερισμάτων να καταγράφουν αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια βάση. 

 

Οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (7,4%) και στη Θεσσαλονίκη (4,6%). Αντιθέτως, ηπιότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές (1,8%), ενώ οριακή αύξηση (0,1%) σημειώθηκε στις άλλες μεγάλες αστικές πόλεις.

 

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων.

 

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της ΤτΕ, σύμφωνα με το iefimerida.gr, είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, να προταχθούν ενέργειες για τη στήριξη μιας γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πράξεις αγοραπωλησιών, που έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πολλών πράξεων και επενδύσεων. 

 

Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή 

 

Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το spitogatos.gr, αν και η οικονομία παρέμενε υπό περιορισμούς στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 3,5% πανελλαδικά.

 

Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου της Αθήνας (-1,10%). Αντιθέτως, ανέβηκαν οι τιμές σε Βόρεια, Νότια και Δυτικά Προάστια της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.  Η μεγαλύτερη αύξηση (13,6%) καταγράφηκε στον Έβρο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (-10,2%) στις Σποράδες. Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες (2.676 ευρώ/τ.μ.) και η χαμηλότερη στη Φλώρινα (510 ευρώ/τ.μ.).

 

 

Αγορά ακινήτων:

 

Αγορά ακινήτων:

 

Αγορά ακινήτων:

 

Αγορά ακινήτων:

 

Αγορά ακινήτων: