Latest News

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μια "ανεύθυνη" δημοτική αρχή που φοβάται να διεκδικήσει τα στοιχειώδη για τους πολίτες


Για μια "ανεύθυνη" δημοτική αρχή, δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων και της κυβερνητικής πολιτικής, που φοβάται να διεκδικήσει τα στοιχειώδη για τους πολίτες...
κάνει λόγο η "Ανταρσία στο Λιμάνι", με αφορμή δύο σημαντικά ζητήματα που έθεσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά της κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση: 

    Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Μεταξά, Κρατικό) και την μετατροπή των προβλητών κρουαζιέρας σε προβλήτες μεταφόρτωσης αυτοκινήτων από την ΟΛΠ-COSCO. 

    Ο δημοτικός σύμβουλος της ΑσΛ Θανάσης Διαβολάκης, αφού παρουσίασε την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, υποστήριξε ότι το Δ.Σ. έχει την στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στη ζωή και την υγεία των κατοίκων να απαιτήσει, με ψήφισμά του, την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με τους απαραίτητους πόρους και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό αλλά και την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, αίτημα που προβάλλουν και τα σωματεία γιατρών  και εργαζομένων. Για το ζήτημα του λιμανιού, αφού παρουσίασε μια σειρά παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων, υποστήριξε ότι η COSCO μετατρέπει το επιβατικό λιμάνι σε εμπορικό και το Παλατάκι σε επικίνδυνο εργοτάξιο του έργου "επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή" και πρότεινε στο Δ.Σ. να υιοθετήσει το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου της Α Κοινότητας που καταδικάζει τις "αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της  COSCO". Ζήτησε επίσης να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη διεκδίκηση της έκτασης, ιδιοκτησίας του Δήμου, στο Παλατάκι ώστε να αποδοθεί ολόκληρη στους δημότες, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. 

    Στην έντονη συζήτηση που ακολούθησε, ο δήμαρχος κ. Μώραλης αρνήθηκε και τα δύο ψηφίσματα, με βασικά επιχειρήματα ότι " δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και δεν μπορεί να ζητήσει κάτι για τα νοσοκομεία"(!) και ότι "έχει στείλει επιστολή στον ΟΛΠ για το σταθμό αυτοκινήτων και του απάντησε ότι αυτό ήταν προσωρινό" (!). Τελικά, έπειτα από συζήτηση τριών ωρών, η δημοτική πλειοψηφία των παρατάξεων Μώραλη, Βλαχάκου, Κοσκωτά αποφάσισαν ότι "τα ψηφίσματα δεν θα εισαχθούν για συζήτηση και ψηφοφορία". Το αίτημα της "Ανταρσία στο Λιμάνι" στήριξαν οι δημοτικές παρατάξεις "Πειραιάς για όλους" και "Λαϊκή Συσπείρωση".

    Με αφορμή τη συζήτηση αυτή φάνηκε, ακόμα μια φορά, ότι η δημοτική πλειοψηφία και ο Δήμαρχος δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τα στοιχειώδη και αυτονόητα για τους πολίτες του Πειραιά, προκειμένου να μην θιγούν στο ελάχιστο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτά είναι η δική τους προτεραιότητα, ακόμα κι αν έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια υγεία. 

    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι κάτοικοι του Πειραιά, τα εργατικά σωματεία, οι συλλογικότητες και οι μαζικοί φορείς της πόλης έχουν να οργανώσουν το δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

    Η "Ανταρσία στο Λιμάνι" θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του,  το Σάββατο 3/4  στις 12.00μ στο Πασαλιμάνι και  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 5/4 στις 5.30μμ. 


Τα δύο ψηφίσματα που κατέθεσε η ΑσΛ και απέρριψε η Δημοτική Αρχή:


1. Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης και την αντιμετώπιση της πανδημίας:


" Τα νοσοκομεία του Πειραιά βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Όπως αναφέρουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά και όπως διαπιστώνουν οι πολίτες που τα επισκέπτονται, αδυνατούν πλέον να προσφέρουν επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας τόσο σε ασθενείς με κορωνοϊό όσο και σε ασθενείς με άλλα νοσήματα. Μπροστά στην κατάσταση αυτή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:

α) Στην αποφασιστική ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης με τους πόρους και το  μόνιμο προσωπικό που απαιτούνται ώστε να μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες.

β) Στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, ώστε να ενταχθούν στον ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να ελαφρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία από τον υπερβολικό φόρτο τον οποίο δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν."


2. Σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της ΟΛΠ-COSCO, να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου της Α Κοινότητας:


"Το κοινοτικό συμβούλιο της Α δημοτικής κοινότητας Πειραιά καταδικάζει την αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της COSCO με την οποία μετατρέπει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο Παλατάκι σε σταθμό παραμονής και μεταφόρτωσης αυτοκινήτων , κατά παράβαση του πλαισίου νομιμότητας και της Σύμβασης Παραχώρησης (ν.4404/2016).

Οι ενέργειες αυτές κάνουν φανερό ότι οι προθέσεις της COSCO είναι η εκμετάλλευση των προβλητών κρουαζιέρας τόσο των ήδη υφιστάμενων όσο και των σχεδιαζόμενων στην Πειραϊκή για εμπορευματικούς σκοπούς ελλείψει τουριστών κατά βούληση και κατά παράβαση των νόμων αδιαφορώντας πλήρως για την πόλη, την κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς.

Καλούμε την COSCO να σταματήσει αμέσως την χρήση των προβλητών στο Παλατάκι για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πλην του αναγραφόμενου στη σύμβαση παραχώρησης."