Latest News

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Πέθανε ο νονός της Καμόρα Ραφαέλε Κούτολο - Έδινε εντολές μέσα από τη φυλακή «Ήταν ισχυρότερος από πρωθυπουργός» (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένας από τους ισχυρότερους «νονούς» που γνώρισε ποτέ η ιταλική μαφία, Ο Ραφαέλε Κούτολο πέθανε σε... ηλικία 79 ετών.

«Ισχυρότερο και από πρωθυπουργό» χαρακτηρίζουν τα ιταλικά Μέσα τον Ραφαέλε Κούτολο, τον πανίσχυρο «νονό» της «Καμόρα», ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών.

Τι και αν βρισκόταν φυλακισμένος από το 1971, αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να δίνει εντολές από το κελί του σε ίδρυμα στην Πάρμα, κουνώντας τα νήματα και ελέγχοντας τις παράνομες δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας της Νάπολης.

Ο Κούτολο έπασχε από χρόνια νοσήματα, ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό.

«Ήταν ισχυρότερος από πρωθυπουργός. Κράτησε όμηρη ολόκληρη την Ιταλία και η χώρα υποκλίθηκε στην ισχύ του», έγραψε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του βιβλίου για την ιταλική μαφία «Γόμορρα» και δημοσιογράφος, Ρομπέρτο Σαβιάνο, στην Corriere della Sera.

Ο διαβόητος μαφιόζος άρχισε την εγκληματική του δράση το 1970 με παράνομη πώληση τσιγάρων στην Νάπολη, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ιταλικού Νότου, με τις αρχές να κάνουν τα «στραβά» μάτια.

Μόλις έναν χρόνο ωστόσο αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, από όπου όμως οργάνωσε τη μαφία της Νάπολη στα πρότυπα της σικελιάνικης «Κόζα Νόστρα» με δομή «πυραμίδα».

Ο ίδιος φυσικά βρισκόταν στην κορυφή της ως αρχινονός που κανείς δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσει, εξαπλώνοντας τα εγκληματικά του δίχτυα στο εμπόριο ναρκωτικών και τους εκβιασμούς.

Και ενώ είχε μεταφερθεί για περίπου ένα χρόνο σε ψυχιατρική κλινική, ο «Ντον Ραφαέλε» δραπέτευσε χάρη σε έκρηξη βόμβας επεκτείνοντας τη δράση του, αφού πρώτα σύναψε σχέσεις, τόσο με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, όσο και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράγκετα.

Την ίδια ώρα, η «Καμόρα» γεμίζει τα ταμεία της με εκατομμύρια «ζεστές» λιρέτες, κυρίως από τη διακίνηση κοκαΐνης, υπό την ανοχή πολιτικών και αρχών που «λαδώνονται».

Όταν μάλιστα, στην δεκαετία του '80, μέλη των φατριών της Καμόρα, όχι μόνο δεν θέλησαν να συμμαχήσουν μαζί του, αλλά αμφισβήτησαν τον Κούτολο, ξέσπασε βεντέτα, με αποτέλεσμα οι γειτονιές της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου να «βαφτούν» με το αίμα δεκάδων ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Κούτολο, μέσα από τη φυλακή, κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα και στενές σχέσεις και με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Φέρεται μάλιστα να έπαιξε κύριο ρόλο στην απελευθέρωση, έπειτα από αμφιλεγόμενη συμφωνία, του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο, ο οποίος, το 1981, είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Τα τελευταία χρόνια ο άλλοτε πανίσχυρος αρχιμαφιόζος είχε καταθέσει αίτημα να μετατραπεί η ποινή της ισόβιάς κάθειρξής του σε κατ΄οίκον κράτηση λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και το προχωρημένο της ηλικίας του, ωστόσο η ιταλική Δικαιοσύνη το απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι είναι σε θέση να επηρεάσει ακόμα το οργανωμένο έγκλημα της Νάπολης.

Ενδεικτικό επίσης της παντοδυναμίας του είναι το γεγονός ότι αν και κρατούνταν στην απομόνωση, πριν από οκτώ μήνες είχε καταφέρει να δώσει συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα της Κάτω Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μετανοήσει και να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη»...