Latest News

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:Πρωτοβουλία διάσωσης του Σινέ «Χάι-Λάιφ» - Συγκέντρωση υπογραφών στο διαδίκτυο


Καμπάνια με συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ξεκίνησε για τη διάσωση του Σινέ «Χάι-Λάιφ» στον Πειραιά.

Στην επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά  σημειώνονται τα εξής:

" Εμείς, παλιοί και νέοι Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, 
σας ζητούμε να παρέμβετε για το Σινέ «Χάι-Λάιφ, το ιστορικό τοπόσημο της «χάι-λάιφ» ζωής του δικού μας αστικού, εργατικού, ναυτικού Πειραιά, το εμβληματικό εκλεκτικιστικό σινεμά- κινηματοθέατρο στο κέντρο της πόλης μας.
 Το «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή, του Μεσοπολέμου, των μεταπολεμικών χρόνων και της Μεταπολίτευσης. Παρά τις πολλές αλλαγές χρήσης που είχε το κτίριο, υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για το κέντρο του μεγάλου λιμανιού. Εδώ και δεκαετίες ανήκε στο ΚΚΕ και πρόσφατα πέρασε σε μεγάλο ιδιωτικό εμπορικό όμιλο. Στον Πειραιά, έχουμε χάσει σημαντικούς κινηματογράφους: το «Τερψιθέα», το «Σπλέντιτ», το «Απόλλων», το «Παλλάς», το «Καπιτόλ», το «Ολύμπιον», το «Αττικόν». Σώθηκε το «Σινεάκ». Δίπλα του είναι το «Χάι-Λάιφ». 
Οι νέοι ιδιοκτήτες του χώρου εύλογα θα θελήσουν προωθήσουν ένα εμπορικό project δίπλα στο νέο σταθμό μετρό. Τον συγκεκριμένο χώρο, που αποτελούσε το παλιό «Χάι-Λάιφ» θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν ακριβώς ως «Χάι-Λάιφ» με αναφορά στην πολιτιστική λειτουργία που ιστορικά είχε. Άλλωστε, υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την κήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου, σε αυτό τον προσανατολισμό, βάσει της οποίας αγοράστηκε το ιστορικό κτίριο. Δεν απαιτείται παρά μόνο η αφύπνιση στοιχειωδών αναμνήσεων ενός «ζωντανού» Πειραιά από ζωντανούς Πειραιώτες, για να ζητήσουμε από το υπουργείο Πολιτισμού και τη Δημοτική Αρχή Πειραιά να παρέμβουν, ούτως ώστε το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας Σινέ «Χάι-Λάιφ», να παραμείνει ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης. 
Αυτό που υπήρξε όλο τον 20ό αιώνα. 

 Όσες/όσοι κατοικούμε ή καταγόμαστε από τον Πειραιά, και συμφωνούμε στέλνουμε μήνυμα επιβεβαίωσης ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και διεύθυνση απαντώντας σ' αυτό το mail ή στα άλλα σημεία στο διαδίκτυο όπου συλλέγονται υπογραφές".