Latest News

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

«Βόμβα» στις ΗΠΑ: Αγωγή κατά της Google κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης


 Σε μια σχεδόν πρωτοφανή κίνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και έντεκα Πολιτείες κατέθεσαν μήνυση κατά της Google κατηγορώντας την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές και παραβίαση των κανόνων ...του ανταγωνισμού.

Στο επίκεντρο της μήνυσης βρίσκεται η διαδικτυακή αναζήτηση, ήτοι η αποκαλούμενη «μηχανή αναζήτησης» της Google, καθώς και η διαφήμιση που συνδέεται με αυτή, καθώς η εταιρεία κατηγορείται ότι ακολούθησε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Η μήνυση απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των δραστηριοτήτων της Google, από συμφωνίες με κατασκευαστές συσκευών, δημιουργούς εφαρμογών και browsers, μέχρι και παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η Google μέσω των συμφωνιών αυτών ουσιαστικά αποκλείει τους ανταγωνιστές της αφού η μηχανή αναζήτησής της είναι προεγκατεστημένη σχεδόν παντού και δεν μπορεί να διαγραφεί από τις συσκευές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι κατ' αυτό τον τρόπο η Google παραβιάζει τον ανταγωνισμό, ωστόσο, η εταιρεία απάντησε ότι «οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την Google επειδή το θέλουν και όχι μέσω επιβολής» και υποστήριξε ότι η μήνυση είναι λανθασμένη.

Η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρείται ως κήρυξη πολέμου με τις εταιρείς τεχνολογίας, οι οποίες εδώ και καιρό ερευνόνται από το Κογκρέσο για μονοπωλιακές πρακτικές -και όχι μόνο- και έχουν ακουστεί και προτάσεις για διάσπασή τους.