Latest News

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Τα πλασματικά ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Πειραιά: Όσα πληρώνουν χωρίς να γνωρίζουν οι δημότες


 Αλήθεια, πόσοι Πειραιώτες γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν με τα ανταποδοτικά στο Δήμο Πειραιά που...

συνεχίζει να έχει από υψηλότερα δημοτικά τέλη στη χώρα παρά την τελευταία μείωση κατά  5% για το 2021;

Για τα πλασματικά ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Πειραιά, αναφέρεται ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού "Πειραιάς για Όλους" Δημήτρης Γκερλές, ο οποίος σημειώνει  μεταξύ άλλων τα εξής:

"Σε μια αποτυχημένη -λόγω τεχνικών προβλημάτων- τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κυρίαρχο θέμα τα Ανταποδοτικά Τέλη για το 2021,   «εξαφανίστηκε» ο εισηγητής της παράταξής μας «Πειραιάς για όλους» Δημήτρης Γκερλές και ακυρώθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας, αφού ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε και ο Παναγιώτης Αναστασάκος.

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη μείωση των τελών κατά 5% την οποία ενέκρινε η διαμορφωμένη εδώ και μήνες νέα, αγαστή πλειοψηφία που συγκροτείται από τις παρατάξεις «Πειραιάς νικητής» (Μαρινάκης-Μώραλης), «Πειραιάς πόλη πρότυπο» (Ν. Βλαχάκος-Νέα Δημοκρατία), «Ελληνική Αυγή» και «Πειραιάς εν τάξει» (Σταύρος Κοσκωτάς).

Γνωρίζουν άραγε οι κάτοικοι του Πειραιά την αλήθεια για τα ποσά που πληρώνουν για τα ανταποδοτικά τέλη αλλά και πόσα από αυτά καλύπτουν τις πραγματικές δαπάνες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες, ενώ δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έχει ανακοινώσει ποτέ τα πραγματικά έσοδα και έξοδα.

Μια Δημοτική Αρχή που σέβεται τον εαυτό της και κυρίως τους πολίτες αυτής της πόλης θα έπρεπε να τους ενημερώνει υπεύθυνα ότι -εν μέσω οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων- αναγκάζονται να πληρώνουν τα ακριβότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα.

Γνωρίζουν άραγε οι κάτοικοι του Πειραιά ότι:

  • από τα 30 εκ.€ που καταβάλλουν ετησίως για ανταποδοτικά τέλη μόνο τα  20 εκ.€ αξιοποιούνται στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης;

  • για τρίτη συνεχή φορά θα πληρώσουν μέσω των τελών αυτών 1.250.000€ (σύνολο τριετίας 3.750.000€) για αγορά οικοπέδου για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πολεοδομική ούτε η νομική διαδικασία; Παρεμπιπτόντως, ο «Πειραιάς για όλους» συμφωνεί με την αγορά, διαφωνεί όμως να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη;

  • θα  πληρώσουν για μια ακόμα φορά μέσω αυτών των τελών για εξόφληση δανείων ύψους 3.612.098€;

  • οι πραγματικές δαπάνες ετησίως, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που περιγράφονται στα έξοδα που διογκώνονται σκόπιμα (όπως προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών 3.150.700€, συντήρηση μηχανημάτων 1.100.000€ και διάφορες άλλες προμήθειες) προκειμένου να ισοσκελιστούν τα υπερβολικά τέλη που θα εισπραχθούν;

Ο Δήμαρχος στην πρότασή του για το 2021, εκτός των προαναφερόμενων, βρήκε και νέες μεθόδους λογιστικής αυθαιρεσίας.

Με το επιχείρημα της εσπευσμένης έγκρισης των τελών, δεν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό εσόδων, εντελώς «αθώα» και «κατά λάθος», τις χρεώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από τις νέες δηλώσεις και τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, η είσπραξη των οποίων θα ισχύει αναδρομικά για το 2020 και κανονικά για το 2021.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν πλασματικά μειωμένα έσοδα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ακόμη «λησμονήθηκε» να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό ποσά από καθυστερήσεις πληρωμών λόγω κρίσης, τα οποία θα εισπραχθούν επίσης το 2021.

Αν όλα αυτά δεν είχαν «ξεχαστεί», η πραγματική μείωση των τελών θα πλησίαζε το 20% και στις τρεις κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, κοινωφελείς σκοποί).

Μήπως αυτό ονομάζεται στην οικονομική επιστήμη πλασματικός προϋπολογισμός και στην πολιτική Απάτη;

Προτείναμε την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πραγματικά εμβαδά όλων των κατηγοριών ώστε ο προϋπολογισμός να περιλαμβάνει ουσιαστικές μειώσεις   σε ποσοστό τουλάχιστον 15%. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε τη πρόταση αν και ομολόγησε τον λαθεμένο προϋπολογισμό. Εισηγήθηκε, τελικά, πλασματικά έξοδα και ανειλικρινείς δαπάνες, υποχρεώνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε υψηλά τέλη για μια ακόμη χρονιά. 

Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος θα επιβάλλει ουσιαστικά φορολογία και όχι ανταπόδοση,  προκειμένου να καλυφθούν και άλλες δαπάνες κατά παράβαση της ανταποδοτικότητάς  και της σχετικής νομοθεσίας".