Latest News

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Δήμος Πειραιά: Αγοράζει οικόπεδο σε σχεδόν διπλάσια τιμή από την αντικειμενική αξία στα Καμίνια! (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Με σχεδόν διπλάσια τιμή από την αντικειμενική αξία ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου... στα Καμίνια.

Η απόφαση ελήφθη, κατ' πλειοψηφία, στη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, παρά τις αντιδράσεις συμβούλων που θεωρούσαν ότι το τίμημα είναι ιδιαίτερα υψηλό για την συγκεκριμένη περιοχή καισε περίοδο οικονομικής κρίσης.


Ειδικότερα, το δεύτερο κατά σειρά θέμα της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη αφορούσε την  ” Έγκριση απευθείας αγοράς οικοπέδου επί των οδών Μουτσοπούλου 84 και Παπαγεωργακοπούλου περιοχής Καμινίων, φερόμενης ιδιοκτησίας Ευάγγελου Ρουσσουνέλου, γιατη δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, με τελικό τίμημα τις 700.000,00 €.

Για το ίδιο θεμα υπήρξε τον Απρίλιο του 2019 προηγούμενη απόφαση  του Δημοτικού Συμβούλιου Πειραιά η οποία εξουσιοδοτούσε τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να διαπραγματευτεί  προκειμένου να πετύχει την καλύτερη τιμή αγοράς του οικοπέδου.

Ο Δήμος Πειραιά είχε αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή να εκτιμήσει την αξία του οικοπέδου, προκειμένου να μην απαιτείται η ψήφιση του θέματος από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά από την πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων.
Τότε εκτιμήθηκε ως ανώτερη εμπορική τιμή 755.000 ευρώ, χωρίς ν' ανακοινωθεί ποια ήταν η χαμηλότερη τιμή εκτίμησης για την αξία του οικοπέδου.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντικειμενική αξία του ήταν περί τα 360.000 ευρώ, σύμφωνα με συμβολαιογράφους και ανθρώπους της κτηματαγοράς που επικαλέστηκαν δημοτικοί σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο έκτασης, περίπου 1.000 τ.μ., φέρεται να είναι ιδιοκτησίας τουιδιώτη εργολάβου, αλλά ήταν προσημειωμένο στην τράπεζα Πειραιώς για 700.000 ευρώ.

 Ακριβώς στο ποσό αυτό έκλεισε και η διαπραγμάτευση που ανέλαβε να κάνει ο Δήμαρχος Πειραιά, αφού, όπως υποστήριξε, η τράπεζα αρνήθηκε να μειώσει τις απαιτήσεις που είχε από τον εργολάβο παρά το γεγόνος ότι η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από την αντικειμενική και πολύ κοντά στην ανώτερη εμπορική τιμή του εκτιμητή.  

 Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν αντιδράσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση και συμβούλους από το συνδυασμό "Πειραιάς για Όλους" (πλην του επικεφαλής που τάχθηκε υπέρ, σε αντίθεση τους συμβούλους Δημ. Γκερλέ, Βάνα Μελά), οι οποίοι αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας βρεφονηπιακού παιδικού σταθμού, αλλά θεωρούσαν υπερβολικά υψηλό το τίμημα για την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου  στα Καμίνια.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, στην περιοχή υπάρχει το πρώην στρατόπεδο Παπαδιωργή, όπου μπορεί ο Δήμος Πειραιά να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα των δέκα στρεμμάτων για την ανέγερση παιδικού σταθμού, χωρίς να πληρώσει 700.000 ευρώ μόνο για την αγορά του οικοπέδου. Σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους, η  μελέτη του έργου εκτιμάται πως θα κοστίσει περί 450.000 ευρώ και το συνολικό κόστος  για τη δημιουργία βρεφονηπιακού παιδικού σταθμού αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

@ Αλήθεια, ποιος ιδιώτης θα αγόραζε σήμερα  σε σχεδόν διπλάσια τιμή από την αντικειμενική αξία οικόπεδο στα Καμίνια, όπως κάνει ο Δήμος Πειραιά με τα χρήματα των δημοτών;

Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με ανακοίνωση από τον Δήμο Πειραιά, αλλά μπορεί να την δώσει στα δικαστήρια  φαίνεται πως το θέμα θα έχει συνέχεια στα δικαστήρια, μιας και όπως απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Δήμαρχος, ασχολείται η νομική υπηρεσία...