Latest News

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Δύο νεκρά παιδιά, 19 τραυματίες και εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τα 6,7 Ρίχτερ (BINTEO- ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Δύο νεκρά παιδιά, 19 τραυματίες και πολλές ζημιές σε κτήρια άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός στη Σάμο. 

Ειδικότερα, η Σάμος αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί δύο 17χρονα παιδιά, τα οποία καταπλακώθηκαν από τοίχο την ώρα του σεισμού.

Πρόκειται για δύο μαθητές Λυκείου, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, που επέστρεφαν από το σχολείο στο Βαθύ της Σάμου προς την πλατεία και τις κατοικίες τους από κεντρικό δρόμο (οδό Κανάρη) και εκείνη την ώρα έγινε ο σεισμός. Τα δύο παιδιά φαίνεται ότι πέρασαν δίπλα από ετοιμόρροπο τοίχο, ο οποίος κατέρρευσε πάνω τους.

Αρχικά ήταν αγνοούμενοι και κλήθηκε η πυροσβεστική στις 16:50. Οι άνδρες της πυροσβεστικής τα βρήκαν καταπλακωμένα στο συγκεκριμένο σημείο. Αρχικά διαπίστωσαν ότι το ένα παιδί ήταν νεκρό, ενώ και το άλλο δεν είχε τις αισθήσεις του. Για το δεύτερο έγιναν προσπάθειες διάσωσης στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν τα δυο παιδιά.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε και ο πατέρας του ενός παιδιού άμεσα, που ψέλλισε… «Σκοτώθηκε το παιδί μου».

19 τραυματίες από τον σεισμό

Συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

«Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο.

Ζημιές σε κτήρια και τέσσερα μικρο-τσουνάμι

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετές περιοχές του νησιού. Την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν και τέσσερα μικρο-τσουνάμι, που πλημμύρισαν τους δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο νησί της Σάμου έχουν φτάσει 10 μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες. Αύριο θα μεταβούν και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ειδικοί στα λιμενικά.

Παράλληλα, σημειώθηκαν προβλήματα σε επικοινωνία, ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, τα οποία ωστόσο επιλύονται σταδιακά. Στο νησί ο στρατός συνδράμει τους σεισμοπαθείς.

Επίσης, έχει καταρρεύσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα από την εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου».

Μεγάλες όμως είναι «οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Φούσκωσε» η θάλασσα – Τέσσερα μικροτσουνάμι στη Σάμο

Ο σεισμός προκάλεσε και τέσσερα μικρο-τσουνάμι στο νησί, με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στη στεριά στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη.

Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας: Αναμένουμε αρκετούς μετασεισμούς τα επόμενα 24ωρα

Για την πιθανότητα μετασεισμών τις επόμενες ώρες στην περιοχή της Σάμου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους του νησιού να μην πλησιάζουν κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και κινδυνεύουν με κατάρρευση, αλλά και να μείνουν μακριά από τις παράκτιες περιοχές.

Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί τα επόμενα 24ωρα.

«Όλος ο κόσμος είναι έξω στους δρόμους τρομοκρατημένος. Δεν μπαίνει στα σπίτια του»

Κάτοικος της Σάμου περιέγραψε στο Open TV την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το λογικό άγχος των κατοίκων μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Εμείς είμαστε νότια της Σάμου. Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ τρομακτικός. Εγώ προσωπικά δεν έχω ζήσει τόσο μεγάλο σεισμό. Να χορεύουν αυτοκίνητα, να είμαστε καθιστοί μέσα στα σπίτια μας και να κουνιόμαστε. Δεν έχουμε ρεύμα», αναφέρει αρχικά ο κ. Γιάννης και συνεχίζει:

«Έχω επικοινωνήσει με την αδερφή μου που μένει σε ένα άλλο χωριό. Έχουν πέσει τοίχοι από ένα διπλανό τους σπίτι. Φοβούνται για τραυματίες. Μέχρι και στη Σμύρνη που έχουμε επικοινωνήσει με κάποιους ανθρώπους, τον κατάλαβαν πολύ σοβαρά τον σεισμό.

Όλος ο κόσμος είναι έξω στους δρόμους τρομοκρατημένος. Δεν μπαίνει στα σπίτια του».