Latest News

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η πορεία του «Ιανού»: Από το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη (ΧΑΡΤΗΣ LIVE )

Ο κυκλώνας Ιανός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα έχοντας σαρώσει το νότιο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, ενώ πλέον κατευθύνεται προς ...την Κρήτη.    

Η καταστροφή οδήγησε στον θάνατο δύο άτομα ενώ άλλα δύο αγνοούνται. Μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Βασιλή των Φαρσάλων Θεσσαλίας και ένας 63χρονος στην Καρδίτσα ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους ενώ δύο ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι δύο αγνοούμενοι επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.   


Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στα δυτικά του νησιού, και συγκεκριμένα τα Χανιά. Οι αρχές προχωρούν σταδιακά στο κλείσιμο όλων των γεφυρών «ιρλανδικού τύπου», με πρώτη την γέφυρα στον Κατσαμπά όπου η διάβαση είναι επικίνδυνη.    
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για προβλήματα και στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πλημμυρίσει. 

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, η πυροσβεστική υπηρεσία είχε προβεί σε 896 απεγκλωβισμούς και διασώσεις ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν καλέσει για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων 2.450 πολίτες. 

  Στη Ζάκυνθο ο «Ιανός» προκάλεσε περίπου 450 βλάβες και περίπου 60 κολώνες ρεύματος χρειάζονται αντικατάσταση. Η σύνδεση του ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί. Πλημμύρες, πεσμένα δέντρα και βυθισμένες βάρκες ή πλοιάρια στην στεριά, ήταν κοινό θέαμα χθες σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ικαρία. 

Στην πορεία της, η κακοκαιρία έπληξε σχεδόν όλη τη Θεσσαλία. Στον Αλμυρό Βόλου, τα ξημερώματα Σαββάτου απεγκλωβίστηκαν τα τρία άτομα που κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά, μετά από επιχείρηση διάσωσης που κράτησε δέκα ώρες.

Στην Καρδίτσα προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές και υπολογίζεται πως πλημμύρισαν 5.000 κατοικίες. Σε Μαγνησία, Φάρσαλα,, Μουζάκι, Ρούσσο και Σοφάδες εκατοντάδες πολίτες χρειάστηκαν βοήθεια, έγιναν πάνω από 120 αντλήσεις υδάτων και κόπηκαν 40 δέντρα. Πλημμυρισμένοι είναι δρόμοι και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου τα ξημερώματα έσπασε σε δύο σημεία το ανάχωμα στον ποταμό Καράμπαλη.   
Στο Μουζάκι κόπηκε γέφυρα και κατέρρευσε τμήμα του κέντρου υγείας, χωρίς να υπάρξει κάποιο θύμα.    

Πλημμύρες σημειώθηκαν και σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας, και η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις από τα Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων. 
Με απόφαση της Αστυνομίας έκλεισε νωρίτερα για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού - Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο. Παράκτια πλημμύρα καταγράφηκε σε τμήμα της περιοχής του Ρίου, στην Πάτρα με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να έχει καλύψει μέρος της παραλιακής.  



Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων. - Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων. - Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων. - Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου. - Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.   Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.