Latest News

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάφκα στο Κουκάκι: Ποια οργάνωση κρύβεται από πίσω, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ


Στην Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών εστιάζονται κυρίως οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, που το απόγευμα της Τετάρτης προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών σε αποθήκη ...
στο Κουκάκι.

Οι συλληφθέντες, μέχρι στιγμής, δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε κάποια οργάνωση, παρά μόνο για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς δεν έχουν βρεθεί στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι τέσσερις κατ' οίκον έρευνες που πραγματοποιούνται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι στην Αττική.
Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών από την πρώτη της εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει οκτώ εντυπωσιακά τρομοκρατικά χτυπήματα.
Αναλυτικά, η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης έγινε τον Ιανουάριο του 2013 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού.
Ακολούθησαν οι πυροβολισμοί στην οικία του τότε Γερμανού πρεσβευτή στα Χαλάνδρι, την ώρα που βρισκόταν εντός η οικογένειά του. Μάλιστα μία από τις σφαίρες είχε καρφωθεί στον τοίχο του δωματίου της κόρης του Γερμανού διπλωμάτη.
Τον Ιανουάριο του 2014 η ΟΛΑ είχε εξαπολύσει ρουκέτα κατά αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.
Τον Δεκέμβρη του 2014 ένοπλα μέλη της ΟΛΑ γάζωσαν με σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 3.00 τα ξημερώματα. Οι δράστες έριξαν 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν.
Τον Νοέμβριο του 2015 βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.
Τον Δεκέμβριο του 2016 τα μέλη της ΟΛΑ τοποθέτησαν βόμβα σε σακίδιο που άφησαν έξω από το υπουργείο. Η βόμβα δεν είχε εκραγεί αφού είχαν επέμβει έγκαιρα οι αρχές και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Τον Απρίλιο του 2017 ισχυρή βόμβα είχε εκραγεί έξω από τα γραφεία τράπεζας στην οδό Σανταρόζα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άνδρες είχαν αφήσει την τσάντα έξω από τα γραφεία και διέφυγαν με μηχανάκι.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η ΟΛΑ είχε κάνει διπλό χτύπημα με βόμβα αλλά και πυροβολισμούς στο κτίριο του Εφετείου στη Λουκάρεως. Μάλιστα, οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ και κατά του φρουρού. Ο φύλακας είχε καταθέσει ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Διέφυγαν και πάλι με όχημα το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.
Τελευταία ενέργεια της ΟΛΑ ήταν η επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των συλληφθέντων στη σημερινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής ήταν συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο άλλος συλληφθείς είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ για ληστεία σε τράπεζα στου Γκύζη το 2006 χωρίς όμως να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.


Την συμμετοχή των συλληφθέντων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη γιάφκα στο Κουκάκι και σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες και ειδικότερα σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς τα τελευταία 7 χρόνια στην Αττική, εξετάζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου ανά την επικράτεια.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στρέφονται στην οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» τους δύο άνδρες και τη γυναίκα που συνελήφθησαν με την συγκεκριμένη οργάνωση.
Οι έρευνες εστιάζονται σε πολλά ψηφιακά πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι στα Πετράλωνα, καθώς και όλα τα ευρήματα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από τις τέσσερις κατ' οίκον έρευνες στην Αττική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:
-Στην υπόγεια αποθήκη επί της οδού Αν. Ζίννη 16 στο Κουκάκι:
• (7) κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης, έκαστη βάρους περίπου 1.600 γραμμάρια (αμμωνίτιδα),
• (14) κοινοί πυροκροτητές, (2) ηλεκτρικοί πυροκροτητές, (2) πυροκροτητές Nonel, (1) κοινός πυροκροτητής που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, πλήθος φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου (Kalashnikov).
-Στις οικίες των συλληφθέντων:
• πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων), καθώς και (2) πιστόλια στην οικία του ενός εξ' αυτών.

Το σύνολο των κατασχεθέντων πειστηρίων θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων.