Latest News

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

H Βηρυτός «ξύπνησε» μνήμες από την φονική έκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο της Τουλούζης το 2001 (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονισμένος είναι ολόκληρος ο κόσμος από την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό με την εκατόμβη θυμάτων...

Ωστόσο σε κάποιους παλιότερους, αυτό το δραματικό γεγονός θύμισε μια ανάλογη απίστευτης ισχύος έκρηξη που συγκλόνισε την γαλλική πόλη της Τουλούζης το 2001. μόλις δέκα ημέρες μετά το συγκλονιστικό γεγονός της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. 
Συθέμελα σείστηκε λοιπόν  στις 21 Σεπτεμβρίου του 2001 (10.15τοπική ώρα) η Τουλούζη στη Νότια Γαλλία, εξαιτίας έκρηξης μεγάλης ισχύος, που σημειώθηκε στο εργοστάσιο πετροχημικών AZF, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 240, εκ των οποίων τα 50 σοβαρά, αλλά και να παραλύσει η πόλη, καθώς έκλεισε για μερικές ώρες το αεροδρόμιο, το μετρό και κάποιες γραμμές του σιδηροδρόμου. Η AZF, θυγατρική εταιρεία του πετρελαϊκού κολοσσού TotalFinaElf, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων στη Γαλλία και η τρίτη σε μέγεθος της Ευρώπης.
Αρχικώς ακούστηκαν δύο τρομακτικές εκρήξεις και ο ουρανός καλύφθηκε από νέφος κόκκινου καπνού. Αμέσως επικράτησε πανικός και δεκάδες άνθρωποι έτρεχαν προς πάσα κατεύθυνση, αναζητώντας καταφύγιο, καθώς παραμένουν νωπές οι μνήμες του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η ανησυχία, εξάλλου, δεν ήταν τελείως αδικαιολόγητη, αφού στην Τουλούζη βρίσκεται τόσο η έδρα της Airbus καθώς και της Arianspace. 
Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλης ισχύος, ώστε προκάλεσε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων, μετέτρεψε δύο μεγάλα κτίρια της μονάδας σε σωρούς από χαλάσματα και κατέστρεψε πολλά άλλα στην περιοχή. Ανάμεσά τους και ένα σούπερ μάρκετ που μετατράπηκε σε τάφο για αρκετά από τα θύματα. «Στο σημείο όπου πριν από λίγο στεκόταν το εργοστάσιο της AZF, δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από σωρούς ερειπίων». «Η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο» είχει δηλώσει τότε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα κατέρρευσε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών σε απόσταση 300 μέτρων από το εργοστάσιο λιπασμάτων. Επίσης, κατέρρευσαν τοίχοι και στέγες σε απόσταση 200-300 μέτρων και έσπασαν τζάμια κατοικιών σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, όπως και υαλοπίνακες καταστημάτων ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ενώ σοβαρές ζημίες υπέστη το τηλεφωνικό δίκτυο με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα τηλέφωνα.
Δυστύχημα και όχι τρομοκρατική ενέργεια
Μετά από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2002, οι αρχές αποφάνθηκαν πως επρόκειτο τελικά για δυστύχημα και όχι τρομοκρατική ενέργεια, όπως ψιθυριζόταν τις ημέρες που ακολούθησαν το τρομακτικό συμβάν.
«Το ερώτημα εάν οφειλόταν σε βόμβα ή σε εγκληματική πράξη δεν υφίσταται πλέον» είχε δηλώσει  ο  κατήγορος της Τουλούζης, Μισέλ Μπρεάρ, προσθέτοντας πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν τη θεωρία του δυστυχήματος».
Τόνισε πως το εργοστάσιο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας και πως το υπόστεγο όπου σημειώθηκε η έκρηξη (και περιείχε 300 τόνους νιτρικής αμμωνίας) ήταν «γενικώς σε κακή κατάσταση».