Latest News

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Μάσκες παντού από σήμερα- Πιο αυστηρά μέτρα αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση

Υποχρεωτική είναι από σήμερα, Σάββατο, η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν νέα μέτρα, αν δεν ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα...
προειδοποιούν οι ειδικοί.   

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες- την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 78 νέες μολύνσεις- αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τις μάσκες, τα νοσοκομεία, τους γάμους και τις βαπτίσεις, αλλά και για τα κέντρα διασκέδασης, για το επόμενο διάστημα. 

  Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση τους από σήμερα και για όλο τον Αύγουστο είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους- και τους χώρους λατρείας- με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων, για το διάστημα έως τις 15 Αυγούστου.   

Νέα μέτρα στο τραπέζι   

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα τελευταία που ανακοινώθηκαν.   

«Υπάρχει μία κλιμάκωση μέτρων. Ξεκινά από αυτά που έχουμε πάρει τώρα, την εξάντληση της επικοινωνιακής πολιτικής και την επιτήρηση. Αν αυτό δεν αποδώσει και δούμε περαιτέρω αύξηση ή παραμονή σε αυτό το επίπεδο, θα υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση», δήλωσε στην ΕΡΤ. 

  «Το επόμενο στάδιο είναι να περιοριστεί ο αριθμός ανθρώπων σε συγκεκριμένους χώρους. Αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, αυτό θα γίνει με τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων. Μπορεί να κλείσουν μπαρ ή άλλοι χώροι που δεν μπορεί να τηρηθεί αυτό, ή να φτάσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί, θα ελεγχθεί η κατάσταση με αυτά τα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.  

 Στόχος των ειδικών, εξήγησε ο καθηγητής, είναι η διατήρηση του R, του δείκτη αναπαραγωγής του ιού, κάτω από το 1. «Αυτή τη στιγμή είναι στο 0,4, αλλά υπάρχει μια τάση ανόδου, καθώς ήταν στο 0,3. Μπορεί να το δούμε στο 0,5-0,6, που είναι ένας μικρός κώδωνας κινδύνου και σε αυτή την περίπτωση θα προβούμε σε πιο περιοριστικά μέτρα», εξήγησε ο κ. Γώγος.   «Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κλείσουμε κέντρα διασκέδασης, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη διασπορά. Φυσικά υπάρχουν πιο επώδυνα μέτρα, που θα χρειαστούν μόνο σε σαφέστατη άνοδο, αλλά με τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα για να φτάσουμε σε αυτό», συμπλήρωσε.   

Τοπικά lockdown   

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown και μέτρα για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες.   Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι ήταν αναμενόμενη μια τέτοια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά τη χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί αρχικά.   

«Από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλικιακής διασποράς της επιδημίας, για να πάρουμε τα σωστότερα μέτρα, που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα ή θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες. Αν δούμε ότι κάποιες δραστηριότητες επηρεάζουν περισσότερο την εξάπλωση, θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά, για να την περιορίσουμε», συμπλήρωσε.   

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το φθινόπωρο θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο τα πράγματα, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό θα υπάρχει η γρίπη και άλλοι αναπνευστικοί ιοί.