Latest News

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων - Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου

Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας που το Σάββατο έφτασε σε τριψήφιο αριθμό μετά ...
από μήνες.    

Χθες, τα περισσότερα από τα 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Προβληματισμός υπάρχει μεταξύ των ειδικών για την αύξηση των μικρών εστιών που προκαλούν περισσότερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις.    

Εκτός των μαζικών κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη -που μόνο χθες κατέγραψε 15 νέα- ανησυχία προκαλεί το κύμα κρουσμάτων στην Καβάλα και ειδικά στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.   


Πλέον, τα κρούσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο χώρο του αθλητισμού (με τέσσερα μέλη της εθνικής ομάδας πόλο να διαγιγνώσκονται θετικά στον κορωνοϊό και να τίθενται σε καραντίνα, λίγο μετά την ανακοίνωση περί κρούσματος στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ), αλλά και των ενόπλων δυνάμεων, όπου χθες βρέθηκαν θετικοί τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.    

Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό   Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα στις 9:30, τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.  

 Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη. 

Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.  

 Οι προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων   

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί και λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν ακόμα και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην περίπτωση που δεν δοθεί προσοχή στην κρίσιμη αυτή φάση που διανύει η χώρα.    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.   «Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις "κόκκινες" γραμμές».   Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι, ο δείκτης R θα φτάσει το 1.   

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε.  

 Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πολύ κοντά σε δεύτερο κύμα.   

«Είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown, θα γίνει και αυτό».