Latest News

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Εύβοια: Ανείπωτη τραγωδία – Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος και εικόνες τρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στην Εύβοια, όπου...
 τόνοι λάσπης και φερτών υλικών, κατέβηκαν με μανία τις πλαγιές του όρους Δίρφυς, πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους, σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, πέντε ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους κι ενός βρέφους.

Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από την θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας και ενός άνδρα  στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ένας άντρας ο οποίος πιθανότατα είναι ο σύζυγος της, 42 ετών, με τον οποίο παραθέριζαν στην περιοχή.

 Παράλληλα, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εύρεση ενός ακόμα αγνοούμενου. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές, σε ΛήλανταΒασιλικόΨαχνά.
«Δυστυχώς χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας κι άλλοι δύο αγνοούνται» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς από το μέτωπο της τραγωδίας στην Εύβοια. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και πρόσθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.
«Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας» είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οι νεκροί ηλικιωμένοι και το βρέφος
Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι γονείς του, που παραθέριζαν στην περιοχή πετάχτηκαν έντρομοι από το κρεβάτι όταν ο χείμαρρος μπήκε μέσα στο σπίτι που διέμεναν. Εναγωνίως αναζήτησαν το μωρό, όμως μάταια. Βρέθηκε αργότερα, χωρίς τις αισθήσεις του… Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν. Πρόκειται για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.
Εντοπίστηκε ζωντανή γυναίκα που αγνοούνταν – Διασώθηκε με ελικόπτερο
Εντοπίστηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, (9/8), ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια.
Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι στην Εύβοια, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.
Νεκρή μία 38χρονη γυναίκα
Στους 6 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, οι νεκροί ανέρχονται στους 6, καθώς εντοπίστηκε νεκρή μία 38χρονη γυναίκα στο Μπούρτζι.
Ο χείμαρρος «άρπαξε» μέσα από τα χέρια του πατέρα το βρέφος
Ο χείμαρρος έσπασε την τζαμαρία του υπόγειου που βρίσκονταν οι γονείς με το βρέφος. Αποτέλεσμα αυτού ο πατέρας να πάρει στα χέρια του το παιδί του για να το σώσει. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε καθώς τα ορμητικά νερά το παρέσυραν.
Νέες πληροφορίες που αφορούν τον τραγικό θάνατο του 8 μηνών βρέφους από την κακοκαιρία στην Εύβοια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες, ήθελαν τη νεροποντή να έπιασε στον ύπνο την οικογένεια και τους γονείς του βρέφους να ξύπνησαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι ψάχνοντας το παιδί τους.
Τα νεότερα στοιχεία όμως, αναφέρουν πως ο χείμαρρος έσπασε το τζάμι του υπνοδωματίου στο οποίο κοιμόντουσαν οι γονείς με το βρέφος. Συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας μιλά στο protothema.gr για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι γονείς του παιδιού.
«Τους έπιασε στον ύπνο ο χείμαρρος. Κοιμόντουσαν οι άνθρωποι όταν ο χείμαρρος  έσπασε το τζάμι από τη δύναμη του νερού και μπήκε μέσα στο δωμάτιο. Σηκώθηκε έντρομος ο πατέρας και βούτηξε το μωρό στην αγκαλιά και έτρεξε μαζί με τη γυναίκα του να βγουν από το σπίτι. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού για να βγουν έξω, τους έσπρωξε ο χείμαρρος και του γλίστρησε το μωρό από τα χέρια. Φώναζε η μητέρα για το παιδί της, δεν είχαν ρεύμα, δεν έβλεπαν τίποτα, ήταν πίσσα σκοτάδι και τους παρέσυρε όλους το νερό», λέει στο ο συγγενής της οικογένειας.
Δείτε φωτογραφία από το ημιυπόγειο του σπιτιού που κοιμόταν η οικογένεια
Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές ΜπούρτζιΒασιλικόΠολιτικάΛευκαντίΣταυρόΚοντοδεσπότιΨαχνά και Χαλκίδα.
Το φιλί του διασώστη στο μωράκι
Δραματικές είναι οι στιγμές στην Εύβοια με τις προσπάθειες απεγκλωβισμών να συνεχίζονται στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, κυρίως τα Πολιτικά και τα Ψαχνά.
 Συγκλονίζει η εικόνα του διασώστη που δίνει ένα φιλί στο μωρό αμέσως πριν το παραδώσει στην οικογένειά του.
«Φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, απομακρύνθηκαν οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά.
 Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο νότια της Χαλκίδας εκεί όπου οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.
Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.
Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών. ‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων
«Κινδυνεύει πολύς κόσμος. Δύο φορές Μάνδρα είναι αυτό που ζούμεΗ στάθμη στα ισόγεια σπίτια είναι δύο μέτραΠνίγεται η αδερφή μου και ο γαμπρός μου στο σπίτι τους. Ίσα που αναπνέουν, η μύτη τους μόνο είναι έξω από το νερό. Εγώ πρόλαβα και βγήκα τελευταία στιγμή κι ανέβηκα στην ταράτσα» είπε με τρεμάμενη φωνή ο κάτοικος της περιοχής κ. Βαγγέλης τα όσα συνέβαιναν τις πρώτες ώρες της τραγωδίας. Άλλη μαρτυρία κατοίκου από την παραλία στο Βασιλικό σοκάρει: «Εχει πλημμυρίσει ο Λίλας Ποταμός. Όλοι είναι στις ταράτσες για να σωθούν. Το νερό στα περισσότερα σπίτια ξεπερνάει το ύψος του γονάτου. Ολοι είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν μπορεί κανείς να βγει. Όλα έγιναν μετά τις 3 τα ξημερώματα» είπε ο κάτοικος της περιοχής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες για να προστατευτούν από τα ορμητικά νερά, ενώ κάποιοι σκαρφάλωναν ακόμη και σε πλατάνια στις πλατείες για να σωθούν. Σε βίντεο που ανάρτησε το LamiaReport, μία γυναίκα από το Μπούρτζι περιγράφει τις στιγμές που βιώνει μέσα σε κατάσταση πανικού, φόβου και απόγνωσης, βιντεοσκοπώντας την πλημμύρα που περνά έξω από το σπίτι της, την ώρα που η ίδια είναι εγκλωβισμένη σε αυτό.«Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει από εδώ. Κοιτάξτε τι γίνεται. Καταστραφήκαμε. Γη και θάλασσα έγιναν ένα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε. Πόσο θα αντέξουν τα σπίτια μας; Ισοπεδώθηκαν όλα», ακούγεται να λέει η ίδια.
Άλλη μαρτυρία κατοίκου από την παραλία στο Βασιλικό σοκάρει: «Έχει πλημμυρίσει ο Λήλας Ποταμός. Όλοι είναι στις ταράτσες για να σωθούν. Το νερό στα περισσότερα σπίτια ξεπερνάει το ύψος του γονάτου. Όλοι είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν μπορεί κανείς να βγει. Όλα έγιναν μετά τις 3 τα ξημερώματα» είπε ο κάτοικος της περιοχής.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής

m6.png
m5.png
m4.png
m2.png
m1.png