Latest News

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Στη Βουλή έφτασαν οι ψύλλοι του γκαράζ Δήμου Πειραιά - Καταγγελία και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής


Η αδικαιολόγητη αδιαφορία και η απαξίωση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά για τις συνθήκες στο αμαξοστάσιο στην οδό Ρετσίνα παρά τους κινδύνους για την υγεία των 200 εργαζόμενων - υπαλλήλων...
οδήγησε το Σωματείο  Οδηγών  Μηχανικών και  Εργ/των να προχωρήσουν σε καταγγελία στις υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το θέμα με τους ψύλλους έφτασε ακόμη και στη Βουλή!

Η καταγγελία  του ΣΟΜΕΔΠ είναι η εξής:

"Η αδιαφορία και η απαξίωση της δημοτικής αρχής Πειραιά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του γκαράζ της οδού Ρετσίνα 45 και είναι επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων και των δημοτών που κάνουν χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας Πειραιά, οδήγησε την διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά να προχωρήσει σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, για τις δικές τους ενέργειες".



Όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει το Σωματείο μας ο χώρος του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45 έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο από την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη μεταφόρτωση απορριμμάτων με εντολή και ευθύνη της δημοτικής αρχής Πειραιά, που έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, εργαζόμενοι να έχουν υποστεί μόλυνση από τα τσιμπήματα ψύλλων που έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και καιρό στον χώρο και χωρίς να γνωρίζουμε και πόσοι δημότες που χρησιμοποιούν την δημοτική συγκοινωνία μπορεί να έχουν υποστεί τα ίδια.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο όσο η δημοτική αρχή παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες μας, δεν μεριμνά για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, την εφαρμογή προληπτικής ιατρική, τον προγραμματισμό εμβολιασμών, για ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους εργασίας και για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων θα συνεχίσουν να βασίζονται στην τύχη όσο η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη, όπως όλες οι εργοδοσίες, θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους.

Δημοσιεύουμε τις καταγγελίες του Σωματείου στις αρμόδιες υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και θα παρακολουθούμε από κοντά τις ενέργειες τους.
Μπορεί η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη να έχει επιλέξει την αδιαφορία και την απαξίωση, δική μας όμως υποχρέωση είναι η διασφάλιση, με κάθε τρόπο, της υγείας των εργαζομένων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας".


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓ/ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας 
τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Καταγγελίες εργαζομένων για κρούσματα τσιμπήματος ψύλλων στο αμαξοστάσιο Πειραιά»

Έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων για τσιμπήματα ψύλλων, το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά παρενέβη αρμοδίως στη Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης, αλλά και στη ΓΓ του δήμου Πειραιά ζητώντας την άμεση απεντόμωση των χώρων του αμαξοστασίου για να προφυλαχθεί τόσο η υγεία των εργαζομένων όσο και των πολιτών, δημοτών που χρησιμοποιούν τη Δημοτική Συγκοινωνία.
Όπως φαίνεται, έγινε, τελικά, απεντόμωση μόνο σε 7 λεωφορεία Δημοτικής Συγκοινωνίας και 7 γραφεία από αυτά που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45 κι όχι συνολικά στους χώρους και τα λεωφορεία γιατί μόνο για τα συγκεκριμένα είχε λάβει εντολή το συνεργείο που έκανε την απεντόμωση.
Σε ερώτηση του Σωματείου για ποιο λόγο δεν έγινε απεντόμωση σε όλο το χώρο, η απάντηση της ΓΓ του Δήμου ήταν πως «περιμένει επίσημη έγγραφη απάντηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας-Ανακύκλωσης για τους χώρους όπου έγινε απεντόμωση.»
Δυστυχώς, η ανοχή της Δημοτικής Αρχής που έχει μετατρέψει το αμαξοστάσιο σε χωματερή με τη χωρίς όριο μεταφορά εκεί ογκωδών αντικειμένων κι λυμάτων, όπως στρώματα, έπιπλα, μπάζα, απόβλητα σαρώθρων και καδοπλυντηρίων θέτει σε συνεχή κι αυξανόμενο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων για την προστασία των οποίων δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια από πλευράς Δημοτικής Αρχής παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μέριμνα για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Κατόπιν όλων των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
  1. Είναι ενήμεροι για τις καταγγελίες και την κατάσταση στο αμαξοστάσιο του Πειραιά;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν για την άμεση απεντόμωση και μυοκτονία σε όλους τους χώρους του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45 και την απεντόμωση όλων των δημοτικών οχημάτων;
  3. Ποια βήματα θα γίνουν ώστε να σταματήσει η μεταφόρτωση αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων στο αμαξοστάσιο που καταλήγουν να γίνονται πηγή και εστία μόλυνσης;
  4. Ποιες κινήσεις διασφάλισης πλήρους και άμεσης εφαρμογής της ΚΥΑ Αρ. 43726/8-6-2019 (ΦΕΚ Β’, 2208,8.6.2019) αναφορικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής μέσων τα διεξαγωγής εξετάσεων και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θα γίνουν;
Η ερωτώσα βουλευτής


Φωτεινή Μπακαδήμα



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ