Latest News

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Δήμος Πειραιά: Ιδιωτικά ΚΔΑΠ σε δημόσια σχολεία!

Σε ιδιώτη με απευθείας ανάθεση παραχωρήθηκαν χώροι πέντε δημόσιων σχολικών μονάδων (Δημοτικών και Γυμνασίων) σε ισάριθμες δημοτικές κοινότητες στο Δήμο Πειραιά για τη...

λειτουργία ΚΔΑΠ!
Ο ανάδοχος δηλώνει ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που όμως έχει να περιμένει κέρδη 100.000 ευρώ κατ’ έτος μέσω των επιταγών εισόδου (vouchers) του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που θα λάβουν τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία στα ΚΔΑΠ, σύμφωνα με υπολογισμούς του δημοτικού συμβούλου Πειραιά, Ν. Μπελαβίλα.
Οπως εξήγησε ο ίδιος στην "Εφημερίδα των Συντακτών", σχολιάζοντας την απόφαση του Δήμου Πειραιά για απευθείας ανάθεση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ στον ανάδοχο, με δεδομένο ότι ένα voucher αξίζει 1.330 ευρώ και το σύνολο των ωφελούμενων παιδιών είναι τουλάχιστον 150, αναμένονται από το πρόγραμμα εισπράξεις ύψους 199.500 ευρώ.
Με αυτά τα έσοδα ο Δήμος Πειραιά θα μπορούσε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, αντί να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν το διαθέτει και άρα αναγκάζεται να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να συνεργαστεί με το εν λόγω σωματείο για τρία χρόνια και όχι μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Πέντε ημέρες μετά τον Πειραιά -και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου- ανάλογη απόφαση έλαβε ο Δήμος Αμαρουσίου για λειτουργία 2 ΚΔΑΠ από το ίδιο σωματείο. Αντίστοιχη εισήγηση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή Αλίμου, ωστόσο το θέμα αποσύρθηκε. Σε αντίθεση με τον Πειραιά, ο Δήμος Αλίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπράξει με το σωματείο πιλοτικά, για μόλις μία σχολική χρονιά.
Τα ΚΔΑΠ είναι μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, εκτός σχολικού ωραρίου. Μέχρι πρότινος, ιδρύονταν κυρίως από δήμους, δημοτικά νομικά πρόσωπα, δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις. Εχει όμως αρχίσει και αναπτύσσεται η τάση οι δήμοι να απεμπολούν τα οφέλη ίδρυσης δημοτικών δομών και να προσκαλούν ιδιώτες να ιδρύσουν δομές σε δημόσια περιουσία.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Πειραιά θα λειτουργήσουν σε σχολεία των 5 Δημοτικών Κοινοτήτων ως εξής:
1ο Κ.Δ.Α.Π. 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης (Καρπάθου 126)
2ο Κ.Δ.Α.Π. 28ο Δημοτικό Σχολείο (Σανταρόζα 4 και Διαμαντή 2)
3ο Κ.Δ.Α.Π. Γυμνάσιο του Νέου Φαλήρου (Δαβάκη Πίνδου)
4ο Κ.Δ.Α.Π. Γυμνάσιο Καμινίων (Δωδεκανήσου 28-30)
5ο Κ.Δ.Α.Π. 1ο Δημοτικό Σχολείο (Παλαμηδίου 28-34 και Χαϊδαρίου)

Η συμμετοχή των παιδιών θα είναι δωρεάν, με την εξασφάλιση voucher μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2020-2021». Θα ακολουθήσει η πρόσκληση από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για συμμετοχή στο πρόγραμμα, για το οποίο θα πρέπει οι γονείς να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και να υποβάλουν φάκελο με τα δικαιολογητικά.



Υπενθυμίζεται, ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Πειραιά θα λειτουργήσουν με τη νέα σχολική χρονιά σε συνεργασία με το Ανθρωπιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Έχω τη Δύναμη».

@Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε μόνο μια σελίδα στο facebook -με μόλις καμιά 50 ακόλουθους- που δημιουργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019 και δημοσιεύονται τα δελτία τύπου με τις ανακοινώσεις των Δήμων που έχει κλείσει συμφωνία, όπως του Πειραιά...