Latest News

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

"Εμφύλιος" συνδικαλιστών στο Δήμο Πειραιά


Και ξαφνικά φαίνεται πως ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα καθαριότητας του...
Δήμου Πειραιά.

Αφορμή, η ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών, που δημοσιεύτηκε στο Reportaz Net, με τίτλο:
Καταγγελίες για '"βρώμικα" παιχνίδια στην καθαριότητα: "Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν σκουπίδια"!

Τώρα μας έστειλε ανακοίνωση -απάντηση από τη
Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, όπου σημειώνονται τα εξής:


                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

  "Παρακολουθώντας τις τελευταίες ανακοινώσεις της Διοίκησης του Σωματείου Οδηγών, Mηχανικών , Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, ο συνδυασμός μας -μέλος του (ΣΟΜΕΔΠ) , ο οποίος κατείχε την πλειοψηφία κατά την περίοδο 2012 έως 2016, όπου με ομόφωνη απόφαση των μελών του απείχε της τελευταίας εκλογικής διαδικασίας ,  έχουμε να τονίσουμε τα εξής:
    Η στήριξη του ενός και μόνο ψηφοδελτίου στην τελευταία εκλογική διαδικασία δεν σημαίνει για τον συνδυασμό μας και “άφεση αμαρτιών” ες αεί στις όποιες επιλογές της πλειοψηφίας.
    Η πολιτικοποίηση -θεμιτή μεν- με τις συνεχείς παλινδρομήσεις -ανεξήγητο δε-στις επιλογές της ηγεσίας της Διοίκησης του Σωματείου μετακινούμενη από παράταξη σε παράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και τέλος ΚΚΕ....) και μάλιστα ταυτιζόμενη στις εκάστοτε κεντρικές επιλογές των άνω κομμάτων σε υπερθετικό βαθμό, θεωρούμε ότι μόνο κακό προσφέρει στους εργαζομένους του Δήμου Πειραιά. Ας επιλέξουμε επιτέλους οι εργαζόμενοι τι σωματείο επιθυμούμε ,διότι άλλο πολιτικοποίηση και άλλο κομματικοποίηση και υποταγή στις εντολές του εκάστοτε πολιτικού χρωματισμού!!!
    Βέβαια προκειμένου να διατηρηθούν τα όποια κεκτημένα στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις η εναλλαγή παρατάξεων άρα και πολιτικών γίνεται όχι προς όφελος των εργαζομένων αλλά για προσωπικό συμφέρον.
     Παρατηρούμε μια κατ΄ εξακολούθηση αντιπαράθεση με την Δημοτική Αρχή η οποία εγκαλείται από την ηγεσία του σωματείου μας για παντός επιστητού !!Είναι γνωστή η μέθοδος χρόνια αφού και κατά το παρελθόν η τρομοκρατία των εργαζομένων της καθαριότητας (ιδιωτικοποίηση, εργολαβίες κλπ) αποτελούσε το κεντρικό σύνθημα της σημερινής ηγεσίας του σωματείου μας. Όμως τελικά αποδείχθηκε ότι τίποτε δεν ίσχυε και παρά ομολογουμένως την τάση που υπάρχει να συμβούν αυτά στο μέλλον από τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας , για την ώρα τουλάχιστον δεν δείχνει η Δημοτική Αρχή να ταυτίζεται με αυτήν. 
     Χωρίς καμία απολύτως διάθεση ταύτισης-πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε- με την σημερινή Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Πειραιά κου Γ. Μώραλη, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έως σήμερα ΔΕΝ έχει σταθεί εναντίον των εργαζομένων , είτε αυτές αφορούν υποχρεώσεις της (μισθοδοσία, υπερωρίες, Κυριακές) , οι οποίες καταβάλλονται κανονικά και στην ώρα τους - αυτονόητο που όμως προηγούμενες διοικήσεις δεν το τηρούσαν (βλέπε Φασούλας) - ενώ δεν υπάρχουν παρεμβάσεις εντατικοποίησης της εργασίας ή άλλες κινήσεις που φανερώνουν κρυφές επιδιώξεις απαξίωσης των τμημάτων καθαριότητας και μηχανολογικού.Αν υπάρχουν τους καλούμε να μας το αποδείξουν με στοιχεία και όχι με κραυγές εδώ κι εκεί  με παράλληλο κυνήγι μαγισσών!!
    Προς τι λοιπόν η απαξίωση της Δημοτικής Αρχής σε κάθε ανακοίνωση της ηγεσίας του Σωματείου μας; Γιατί αναλωνόμαστε σε αντιπολιτευτικές κορώνες δημιουργώντας επί της ουσίας ρήξη “ντε και καλά” των εργαζομένων με την Δημοτική Αρχή; Δεν γνωρίζει η ηγεσία του σωματείου μας ότι η Δημοτική αρχή έχει τα όπλα από το νόμο να επιβάλλει σκληρότερες συνθήκες εργασίας... και ο νοών νοείτω; Ας ερωτηθούν εν τέλει και  οι εργαζόμενοι εάν συμφωνούν με αυτήν την πολεμική τακτική !!!
    Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα τα οποία χωρούν συζήτηση , όμως αυτά αφορούν την Διεύθυνση Kαθαριότητας του Δήμου μας.
Το Τμήμα Κίνησης οχημάτων παραμένει εδώ και μήνες ακέφαλο -άνευ προϊσταμένου- και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία του. Κορυφαίο εργασιακό ζήτημα είναι η άνιση αντιμετώπιση των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίζονται από τη μια  σε ευνοούμενους με ότι αυτό συνεπάγεται και από την άλλη οι συνεπείς,  οι οποίοι τελικά σηκώνουν μόνοι τους το βάρος του καθαρισμού της πόλης.Και σαν να μην φτάνει αυτό, καλούνται εσχάτως σε απολογία για μια απουσία ημέρας Σαββάτου σε συνεννόηση αναπληρωτή προϊσταμένου  και Διευθυντή Καθαριότητας την στιγμή μάλιστα που έχουν πραγματοποιήσει την πενθήμερη εργασία όπως ορίζει η συλλογική σύμβαση. 
      Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε στον Διευθυντή Καθαριότητας ότι υπάρχει “δεδικασμένο” για τον ίδιο, καθώς ευθύνεται και για άλλα δικά του προσωπικά λάθη στην μη απόδοση των δεδουλευμένων υπερωριών-Κυριακών ενός τριμήνου κατέχοντας την εποχή εκείνη την θέση του Διευθυντή Προσωπικού. Συνεπώς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και δίκαιος στις αποφάσεις του σε ότι αφορά τους εργαζομένους στα τμήματα Καθαριότητας και Μηχανολογικού. Στις ορθές  αποφάσεις θα πρέπει να συγκαταλέγονται και η απονομή των ωρών-υπερωριών για όλους τους εργαζόμενους, εκείνους δηλαδή που απασχολούνται σε νυχτερινή απασχόληση , αλλά και σε αυτούς οι οποίοι εργάζονται την ημέρα. Όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να παίρνουν αξιοκρατικά εκείνο που τους αναλογεί.
    Η Διεύθυνση Καθαριότητας ευθύνεται και για την μη σωστή απόδοση στους εργαζομένους των μέτρων προστασίας για τον Covid -19, παρότι η Δημοτική Αρχή τα παρέδωσε ,πράγμα που ψευδώς αμφισβητεί η ηγεσία του Σωματείου μας!!
Σε ότι αφορά τέλος την Διεύθυνση Καθαριότητας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ουδεμία παρέμβαση από οποιοδήποτε αιρετό μέλος του Δήμου και που αφορά εργαζόμενο πρέπει να αποδέχεται.Υπάρχουν άλλωστε υπηρεσιακά όργανα για αυτή τη δουλειά. 
     Κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ του σωματείου μας, ανεξαρτήτου προσωπικών επιδιώξεων σας προκειμένου να αναρριχηθείτε  στους υψηλότερους θώκους των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ,  για τους οποίους σε τελική ανάλυση κι εμείς θα είμαστε υποστηρικτές σας , δείτε τα προβλήματα των εργαζομένων άτομο προς άτομο και πιστέψτε μας υπάρχουν πολλά.
Με απανωτές ανακοινώσεις εναντίον της Δημοτικής Αρχής , έτσι για κέρδος εντυπώσεων , χωρίς την ουσία της λύσης των προβλημάτων οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουμε τίποτα!!
Είναι βέβαιο και αυτονόητο ότι εάν η Δημοτική Αρχή προβεί σε αντεργατικές ενέργειες , ιδιωτικοποιήσεις κ.α θα μας βρει όλους ενωμένους απέναντι της. Όμως ανακοινώσεις οι οποίες προκαλούν ρήξη και απειλούν την συνεργασία Δημοτικής Αρχής -Εργαζομένων έτσι γιατί "μας γουστάρει" μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Τέλος να επισημάνουμε ότι οι όποιες ανακοινώσεις , τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε έως σήμερα έχουν την υπογραφή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα και συντάσσονται μετά το πέρας των Διοικητικών Συμβουλίων όπου παίρνονται οι αποφάσεις, και όχι από τον τόπο διαμονής του καθενός, που απολύτως νόμιμα βρίσκονται. Κλείνοντας να τονίσουμε επίσης, ότι παρά την δικαιολογημένη απουσία στελεχών του Δ.Σ , θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για επισκέψεις έστω και εθιμοτυπικές στο χώρο του γκαράζ και των χώρων εργασίας των εργατών καθαριότητας, προκειμένου για ενημέρωση επί των όποιων προβλημάτων προκύπτουν!!!!
Κύριοι της πλειοψηφίας οποιαδήποτε κριτική να γνωρίζετε ότι είναι καλόπιστη και εποικοδομητική. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Μην ξεχνάτε ότι η αντιπαράθεση είναι ο θεμέλιος λίθος της διατήρησης της.
Συνεχίζουμε ενωτικά αλλά με διάθεση κριτικής ένθεν κακείθεν για μεγαλύτερη, αντικειμενικότερη και πάνω από όλα ισχυρότερη αντίσταση σε οτιδήποτε προσβάλλει τα εργατικά δικαιώματα των συναδέλφων μας".


Μετά τιμής

Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Πειραιά