Latest News

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Καταγγελίες για '"βρώμικα" παιχνίδια στην καθαριότητα: "Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν σκουπίδια"!



Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για αυταρχισμό και αυθαιρεσίες από την Δημοτική Αρχή Μώραλη που αντιμετωπίζει "σαν σκουπίδια" τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας ...
προχώρησε το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά.

 Η ανακοίνωση των εργαζομένων ΣΟΜΕΔΠ

"Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισή του οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι των δήμων της χώρας, τέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό της μετάδοσης του, με κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή, η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη συνεχίζει να δείχνει το ανάλγητο και αυταρχικό πρόσωπό της στους εργαζόμενους.
Οι καταγγελίες του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά για τα ελλιπέστατα μέτρα και τα απαραίτητα μέσα προστασίας των εργαζομένων σε τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας, «απαντήθηκαν» από τον Δήμαρχο Πειραιά με τα επικοινωνιακά σόου και τις «ασπίδες» προσώπου στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Πειραιά. 
Γνωρίζοντας βέβαια πως τα προβλήματα και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας τα έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων που στηρίζει. Ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται απροφύλακτοι από τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία του κορωνοϊού σε μια τόσο ευαίσθητη εργασία.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πειραιά όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την απαξίωση της Δημοτικής Αρχής για την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη που αυτές εκφράζονται είτε μέσω του Αντιδημάρχου Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κ. Παν. Ρέπα, ο οποίος έχει χάσει το μέτρο και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «σκουπίδια» απειλώντας τους ότι θα τους τυλίξει σε μια κόλα χαρτί και θα τους διώξει, είτε μέσω των «πρόθυμων» που έχει ορίσει η Δημοτική Αρχή με ανάθεση σε θέσεις ευθύνης στην Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης.
Πρόσφατο παράδειγμα η κλήση σε απολογία συναδέλφων από τον Διευθυντή Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κ. Παρασκευά Σκαραμαγκά, με το «αιτιολογικό» ότι δεν προσήλθαν στην εργασία τους το Σάββατο 2 Μαΐου 2020.
Στο έγγραφο της κλήσης σε απολογίας των συναδέλφων ο Διευθυντής επικαλείται αναφορά του προϊσταμένου του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων Μηχανημάτων με αριθμό πρωτοκόλλου 46 / 4-5-2020.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ο Διευθυντής κ. Σκαραμαγκάς ότι ο προϊστάμενος του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων Μηχανημάτων βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε αναρρωτική άδεια. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί αναπληρωτής του σύμφωνα με το αρθ.100 του Ν.3584/2007 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 Ν.4483/2017,ΦΕΚ Α 107/31.7.2017. Συνεπώς ποιος υπέγραψε παράνομα και αυθαίρετα την αναφορά με τον τίτλο του προϊσταμένου και στην οποία στηρίχθηκε η κλήση σε απολογία;
Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο Διευθυντής κ. Σκαραμαγκάς ότι τόσο η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) που αφορά το μόνιμο προσωπικό των Δήμων, όσο και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που αφορά τους Ιδιωτικού Δικαίου εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προβλέπει για το προσωπικό της Καθαριότητας 32 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης χωρίς περικοπή μισθού; Εφόσον έχουν καλύψει εργασιακά τις 32 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης από τις καθημερινές, πως τους καλεί σε απολογία γιατί δεν προσήλθαν Σάββατο η Κυριακή στην εργασία τους;
Για τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής και των «πρόθυμων» υποστηρικτών της από θέση «ευθύνης», δεν είναι η πρώτη φορά που το Σωματείο μας εκδίδει ανακοίνωση – καταγγελία, όπως ούτε για την αναξιοκρατία που επικρατεί στο δήμο, την αργομισθία, του άλλοι να δουλεύουν υπερωριακά και άλλοι να πληρώνονται και τα «βολέματα». Είναι πράγματα γνωστά σε όλους και γίνονται όλα με την ανοχή και κυρίως με την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που δεν δέχεται συνάντηση ο δήμαρχος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας.
Πρέπει να γνωρίζει όμως η Δημοτική Αρχή Πειραιά ότι η υπομονή και η ανοχή των εργαζομένων σε αυταρχικές συμπεριφορές, σε αυθαιρεσίες και εκφοβισμούς, τελείωσαν. Όπως και οι σχεδιασμοί της για εκχώρηση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του δήμου σε εργολάβους με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, κομμάτι – κομμάτι, όπως έχει ξεκινήσει σε ηλεκτροφωτισμό και Πράσινο, δεν θα περάσουν.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή και την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης να ανακαλέσει τώρα όλες τις αυθαίρετες κλήσεις σε απολογία των συναδέλφων".